PolitikaPreporučeno

Ruske ‘dezinformacije’ osvajaju Slovačku

Slovačka bi mogla pratiti Mađarsku i postati unutarnja protivnica europskih politika, upozorila je tamošnja predsjednica Zuzana Čaputová u intervjuu za Politico u kojem je izrazila zabrinutost zbog širenja “dezinformacija” i dolazećih parlamentarnih izbora čiji bi rezultat mogao erodirati slovačku potporu Ukrajini.

Ako ujesen pobjede populističke stranke, “možda će to biti sličnije vanjskoj politici u stilu (mađarskog premijera) Viktora Orbana,” rekla je.

>>>Mađarska nastavlja s blokadom 18 milijardi eura pomoći za Ukrajinu

Slovačka se pokazala zdušnom pobornicom Kijeva u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Njezine donacije uključuju i raritetnu pošiljku MiG-29 mlažnjaka.

Posljednje ankete ususret rujanskim izborima sugeriraju da politika ne rezonira sa slovačkim stanovništvom jer je u vodstvu Smer-SD, populistička stranka prijepornog bivšeg premijera Roberta Fica koji otvoreno poziva na prestanak potpore Ukrajini.

Politicio bilježi da su “ruske naracije” u Slovačkoj pronašle plodno tlo. Prema aktualnoj anketi GLOBSEC-a, tek 40 posto Slovaka drži da je Rusija primarno odgovorna za rat u Ukrajini.

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Slovačka prolazi kroz “izrazito teško razdoblje”, rekla je predsjednica. “Ne vidim samo polarizaciju, veći i fragmentaciju unutar našeg društva.”

“Pojedini politički lideri i zastupnici šire ovu vrstu (dez)informacija izravno u parlamentu, kroz medije.”

Jako prljava praksa

Međunarodna tajnica Smera, zastupnica Katarína Roth Neveďalová, odbacuje optužbe.

“Jako je prljava praksa optužiti protivnike da šire dezinformacije. Mi čvrsto odbacujemo sve ove optužbe i laži.”

Aktualna istraživanja bilježe da 50% “dezinformiranih Slovaka” drži da Sjedinjene Države predstavljaju sigurnosnu prijetnju naciji.

Katarína Roth Neveďalová; Foto: Mathieu Cugnot/EP

U slučaju referenduma, ovih bi dana samo 58% građana glasalo za ostanak u NATO-u, dok se s izjavom da “SAD uvlači Slovačku u rat s Rusijom jer od toga profitira” slaže 66% ispitanika GLOBSEC-a.

>>>Nova, golema smrtonosna pomoć Njemačke | rat u Ukrajini

Službena anketa NATO-a još je poraznija pa sugerira da tek 51% ispitanika podržava savez, u poredbi s prosječnom potporom od 70%.

NATO je također utvrdio da se polovica Slovaka opire postojanoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Upitana zašto dijelovi Slovačke široko prihvaćaju ruska gledišta, Čaputová je navela niz faktora, uključujući “pozitivni stav prema zajedničkim slavenskim korijenima,” određena motrišta o povijesti, dezinformacije i “možda pogreške u komunikaciji demokratskih lidera”.

Dodaje i da su Slovacima dozlogrdile postojane krize poput pandemije bolesti COVID-19, divljanja cijena i rata u susjedstvu.

“To su razlozi zbog kojih su ljudi, po mom mišljenju, ljuti i frustrirani,” rekla je.

Eduard Heger, koji je do sredine svibnja služio kao privremeni premijer, Fica karakterizira kao “lidera u  korištenju dezinformacija”, optužba koju Smer odbacuje.

“Oni će započeti mijenjati orijentaciju vanjske politike  – i oni će zapravo zemlju odmaknuti od europskih struktura i NATO struktura,” rekao je Heger za Politico.

>>>Anamneza rata – kronologija neovisne Ukrajine

S gledištem se slaže Milan Nič, pridruženi istraživač Njemačkog vijeća za vanjske odnose.

“Ako je Smer stranka – sa ili bez Roberta Fica – u vladi, ona će definitivno pokušati promijeniti trenutnu razinu potpore Ukrajini.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima