Biznis i ekonomijaPreporučeno

Poljska ne prihvaća novi, nepovoljni i ‘skandalozni’ ugovor Komisije i Pfizera

Poljska neće prihvatiti novi ugovor o kupnji nepotrebnih COVID-19 cjepiva na koji je članice Europske unije kroz netransparentni postupak nabave obvezala Europska komisija.

Izvršno tijelo EU-a prošlog je petka najavilo da je s proizvođačima mRNK cjepiva Pfizer i BioNTech dogovorila potencijalno smanjenje isporuka ugovorenih u 2020. godini.

>>>EU u 2023. mora kupiti 450 milijuna Pfizer/BioNTech doza, pojedine članice negoduju

Poljski ministar zdravstva, Adam Niedzielski, novinarima je rekao da je klauzula u novom ugovoru koja zahtjeva plaćanje polovice iznosa za nepotrebne i neželjene doze “skandalozna i neprihvatljiva”.

“Uvjeti koje je Komisija ispregovarala u ime država članica s Pfizerom apsolutno su nezadovoljavajući i mi se nećemo pridružiti dogovoru,” rekao je ministar u četvrtak prema citatu Poljske tiskovne agencije (PAP).

Poljska je predvodnica koalicije članica Europske unije koje traže promjene ugovora i lani je od Komisije dobila dozvolu da povede neovisne pregovore s Pfizerom.

>>>Pfizer i BioNTech traže 10 eura za svaku od 70 milijuna otkazanih doza

Nacija je u travnju 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, proglasila “višu silu” i odbija primiti nove pošiljke cjepiva.

Ministar je rekao da su ugovori koje je potpisala Komisija toliko nepovoljni da su nacije u suštini prisiljene prihvatiti stotine milijuna doza cjepiva koje više nitko ne želi ili ne treba.

On je u posljednjim tjednima učestalo kritizirao i rigidnost Pfizera koji “ne pokazuju odgovarajuću razinu fleksibilnosti” i ne nudi nikakve realne prijedloge koji bi reflektirali promijenjenu zdravstvenu situaciju u Europi i ne čine ništa kako bi “smanjili financijski teret”.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Ministar je također naveo da je Poljska neovisno dogovorila “velika smanjenja” u preuzetim obvezama s drugim proizvođačima.

Kontekst

Komisija je u jeku pandemije naručila monstruozne količine cjepiva i osmislila shemu koja cijepljenjem i docjepljivanjem ili postojanim testiranjem – covid potvrdama i propusnicama – uvjetuje temeljne slobode, poput rada i kretanja.

Predsjednica izvršnog tijela pritom je o javnom tenderu za cjepiva povela privatne razgovore i s glavnim direktorom Pfizera razmjenjivala tekstualne poruke na WhatsApp-u.

>>>Pučka pravobraniteljica EU-a ošinula von der Leyen zbog netransparentnosti u nabavi cjepiva

Kada su mediji i građani zatražili uvid u prepisku, Komisija je rekla da su predmetne poruke izbrisane.

Ured Europskog tužitelja u studenom je pokrenuo istragu navodne korupcije u nabavci cjepiva od koje su najviše profitirali američki Pfizer i njemački BioNTech.

Procjenjuje se da je vrijednost svih tendera za cjepiva 35 milijardi eura, no ugovori su zaštićeni i njihov sadržaj  nije dostupan javnosti.

Hrvatska je među zemljama članicama koje traže izlaz iz bezizlaznih ugovora i bijeg od nametnutih obveza.

>>>Vrh Parlamenta zalupio vrata javnosti I istraga nabavke cjepiva, Ursule von der Leyen

Renomirani New York Times u veljači je pokrenuo sudski postupak i tužio Komisiju u nastojanju da oslobodi informacije.

Ursula von der Leyen (životopis) bivša je ministrica obrane u Njemačkoj čiji su mandat popratili skandali s nabavom i proliferacijom neonacizma (vanjska poveznica, DW), njezin je suprug Heiko plemić i dionik farmaceutske industrije (wiki).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/EurActiv