PolitikaPreporučeno

Usvojeno je Sokolovo izvješće o digitalizaciji javnog sektora, smanjenju troškova ovrha

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u četvrtak je usvojio izvješće o digitalizaciji javnog sektora u kojem traži uspostavu europskog digitalnog identiteta, daljnju digitalizaciju zemljišnih knjiga i smanjenje troškova ovršnog postupka za građane.

>>>Komisija: europski digitalni identitet omogućit će nam da se u svakoj članici ponašamo kao kod kuće

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, koji je pripremio izvješće, ističe kako se “digitalizacijom može smanjiti trošak ovršnog postupka za građane i izbjeći nepotrebne troškove”, priopćio je ured zastupnika.

“Izvješćem sam pozvao i na daljnju digitalizaciju zemljišnih knjiga koja je iznimno važna za građane jer će se njome nedvojbeno povećati pravna sigurnost”, rekao je Sokol (HDZ/EPP).

“Pandemija uzrokovana bolešću COVID-19 iz temelja je promijenila obrasce ponašanja građana, a posebno njihovu komunikaciju s javnom upravom. Građani iz čitave Europske unije često mi se žale na to da moraju različite formulare popunjavati digitalno, a onda ih printati i fizički urudžbirati tijelima javne uprave. Problem je i što značajan dio građana nema printere u svojim domovima pa im je cjelokupan postupak ispunjavanja formulara dodatno zakompliciran. Zato Europski parlament traži da građani formulare uvijek mogu ispunjavati, potpisivati i predavati tijelima javne vlasti u digitalnom obliku”, tumači Sokol.

“Time će se značajno smanjiti administrativna opterećenja ne samo građana nego i malih i srednjih poduzetnika. Osim toga, nelogično je da građani moraju svako malo tijelima javne vlasti dostavljati različite formulare kao što su rodni listovi ili osobne iskaznice. Jednom kad građanin preda takvu ispravu digitalno tijelima javne vlasti, ne bi ga se više smjelo pozivati na opetovanu dostavu. Jednostavno rečeno, tijela javne vlasti moraju biti umrežena i ona će jedino tako moći u potpunosti obavljati svoju funkciju javnog servisa”, poručio je Sokol.

>>>EP organizirao raspravu o novoj industrijskoj strategiji; digitalizaciji, regulaciji i edukaciji

Europski parlament poziva i na potpunu digitalizaciju ključnih javnih usluga u skladu s Programom digitalnog desetljeća a HDZ-ov europarlamentarac Sokol se u izvješću založio i za dovršavanje infrastrukture koja će omogućiti dostupnost brzog interneta u brdsko-planinskom području i na otocima što je izrazito važno za daljnji razvoj hrvatskog turizma, navodi se u priopćenju.

Pratite nas na Google vijestima