PreporučenoTech

Komisija: europski digitalni identitet omogućit će nam da se u svakoj članici ponašamo kao kod kuće

Europska komisija je u četvrtak predložila uvođenje digitalnog identiteta koji će građanima omogućiti pristup javnim i privatnim uslugama preko svoga mobilnog telefona.

Prema prijedlogu nove uredbe, države članice EU-a moći će građanima i poduzećima ponuditi digitalne novčanike, kojima će se moći povezati njihovi nacionalni digitalni identiteti i dokazi o drugim osobnim atributima, poput vozačke dozvole, diplome, bankovnog računa.

>>>Komisija predstavila viziju tehnološki snažne i neovisne, digitalizirane Europe

Digitalni novčanici bit će dostupni svim državljanima članica EU-a, osobama s boravištem u Uniji i europskim poduzećima. Građani će moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektroničke dokumente iz svojih europskih lisnica za digitalni identitet jednim klikom na ekranu telefona. S pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Europi, moći će pristupiti internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu europske lisnice za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, npr. kako bi dokazao svoju dob. Korisnik će uvijek moći odlučiti želi li koristiti europsku lisnicu za digitalni identitet.

“Europski digitalni identitet omogućit će nam da se u svakoj državi članici ponašamo kao kod kuće, bez dodatnih troškova i s manje prepreka, bilo da je riječ o najmu stana ili otvaranju bankovnog računa u drugoj zemlji. Usto ćemo to moći obaviti na siguran i transparentan način. Sami ćemo odlučiti koliko osobnih podataka želimo podijeliti, s kim i u koju svrhu”, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Potpuna kontrola

Europske lisnice za digitalni identitet dat će svim Europljanima mogućnost pristupa uslugama na internetu bez korištenja privatnih metoda identifikacije ili nepotrebnog dijeljenja osobnih podataka i imat će potpunu kontrolu nad svojim podacima. Primjerice, ako mlada osoba želi ući u neki klub u koji mogu ući samo oni iznad 18 godina, ona će moći pokazati samo svoj datum rođenja bez otkrivanja ostalih podataka iz digitalne lisnice.

Kako bi se što prije ovaj prijedlog proveo u djelo, Komisija je poziva države članice da do rujna 2022. izrade zajednički paket alata i da odmah započnu s potrebnim pripremama. Taj paket alata trebao bi uključivati tehničku arhitekturu, standarde i smjernice za najbolju praksu.

>>>Breton: jačanje jedinstvenog tržišta posebno će koristiti malim i srednjim poduzetnicima

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je rekao da će digitalne lisnice imati visoku razinu sigurnosti i pristup širokom rasponu usluga. Građani će putem njih moći komunicirati s nacionalnim upravama, primjerice da bi podnijeli poreznu prijavu, ili se upisali na sveučilište.

“Europske lisnice za digitalni identitet nude im novu mogućnost pohrane i upotrebe podataka za sve vrste usluga, od prijave za let do najma automobila. Riječ je o tome da se potrošačima omogući izbor, europski izbor. Ovaj digitalni identitet donijet će prednosti i velikim i malim europskim poduzećima jer će im rješenja za sigurne i pouzdane usluge identifikacije iz ovog prijedloga omogućiti da ponude širok raspon novih usluga”, rekao je Breton.

Comments (1)

Comments are closed.