Politika

Vanđelić naveo tri ključne mjere u borbi protiv korupcije

Predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić rekao je u utorak u Varaždinu da je njihov program sazdan od onoga što muči 500.000 Hrvata koji su otišli iz Hrvatske pri čemu je kao glavne probleme detektirao nepravdu i korupciju.

“U svim anketama na prvome mjestu nezadovoljstva građana je nepravda, što je i razumljivo s obzirom na to da je hrvatsko pravosuđe zadnje u Europi”, kazao je Vanđelić na predstavljanju koalicije Fokusa i Republike za III. izbornu jedinicu u kojoj je njihov nositelj Goran Aleksić.

Drugi problem je korupcija po kojoj je Hrvatska na 25. mjestu od 27 zemalja, što je također neslavna pozicija, poručio je Vanđelić, dodavši da će, kada se riješe ta dva problema ostati tri do pet milijardi eura godišnje.

“Tim novcem možemo građanima olakšati njihove doprinose i poreze te im se mogu povećati neto plaće”, rekao je.

Tri ključne mjere

Naglasak nastojanja koalicije je u rješavanju problema korupcije, što će, prema Vanđelićevim riječima, ostvariti uz tri ključne mjere pri čemu planiraju dati velike nagrade istraživačkim novinarima i zviždačima, do 30 posto javnih sredstava koja spase otkrićima.

“To je veliki novac, a na ovaj se način i u Americi pomaže u borbi protiv poreznih prevara”, poručio je Vanđelić.

Damir Vanđelić i Maja Bosnić Tabain; Foto: Siniša Kalajdžija/Hina

Također se zalažu za transparentnost kako bi svi ugovori i sva plaćanja na dnevnoj bazi bila potpuno transparentna u cijeloj Hrvatskoj.

Korupciju namjeravaju zaustaviti i ubrzavanjem pravosudnih postupaka koji se vode protiv dužnosnika osumnjičenih za krađu javnog novca. “Nažalost, trenutno takvi procesi kod nas traju godinama”, zaključio je Vanđelić.


Povezane vijesti