PolitikaPreporučeno

‘Veliko buđenje’ razočaranih QAnona

Sektaši, pobornici i štovatelji “dubokog grla Q-a” i njegova omnibusa zavjera o “dubokoj državi” u srijedu su nakon mirne inauguracije iskusili trezveno buđenje, iako ono nije bilo “Veliko” kako je to najavljivano u posljednje tri godine, a osobito ususret jučerašnjoj prisezi Joe Bidena.

>>>Totalni ‘purge’ QAnona s Facebooka, Instagrama

Razočarenje i otriježnjene moglo se pratiti uživo, na društvenim mrežama, privatnim i javnim forumima gdje su gomile “Q-ovaca” do posljednjeg trenutka očekivale “Inauguracijski puč” koji će Donalda Trumpa zadržati na vlasti i dovesti do masovnih uhićenja i likvidacija navodne, uglavnom demokratske sotonističko-pedofilsko-kanibalističke elite.

Nakon što je “Sudnji dan” još jednom izostao, pojedinci koji su godine života posvetili diskreditiranim i/ili totalno izmišljenim zavjerama nisu skrivali razočaranje “izdajom”.

“Ima li još nekog tko se osjeća više nego iznevjerenim?” jedna je od ilustrativnih objava koja se našla na vrhu popularnog QAnon foruma. “To je kao da ste klinac i vidite veliki poklon pod drvetom misleći da je unutra upravo ono što želite samo da biste ga otvorili i shvatili da skriva hrpu ugljena.”

“Spektakularno pogrešna proročanstva”

NBC News pišd da su slična razočaranja izostankom krvavog puča bila sveprisutna, pa je jedna od najvećih QAnon grupa na Telegramu na nekoliko sati zaključala komentare “kako bi svi nakon Bidenove inauguracije uhvatili daha”. Uslijedile su optužbe o cenzuri, a kad je grupa ponovno otvorena u nju se slilo na tisuće objava zbunjenih i/ili prosvjetljenih “Q-ovaca” koji su prvi put otvoreno promišljali da bi “Q” mogao biti prijevara. Dakako, bilo je i zadrtih vjernika, koji su “Veliko buđenje” još jednom pogurali dalje u budućnost, ovaj put za ožujak.

U srijedu su naizgled kapitulirali i pojedini dobro poznati, ili radije zloglasni teoretičari zavjera kakav je Ron Watkins, bivši administrator QAnon foruma na “slobodarskom” 8kunu, slijedniku 4chana s kojeg je potekao “Q “. “Dali smo sve od sebe. Sad moramo glavu držati gore i nastaviti s našim životima najbolje što možemo,” napisao je Watkins svojoj hordi od 100,000+ sljedbenika.

>>>QAnon | kratka povijest bolesti

Sudeći prema objavama i medijskim izvješćima, izostanak katarze osobito je pogodio pojedince koji su posljednje tjedne proveli uzbunjujući svoje obitelji pripremama za nacionalni “blackout” (engl. nestanak struje). On je trebao nastupiti na inauguracijski dan u podne i označiti početak “Velikog buđenja”. Riječ je o osobama koje su bacile značajan novac za stvaranje zaliha hrane, kupnju radio-stanica i drugih “prepperskih” potrepština.

Travis View, čiji je QAnon Anonymous podcast posvećen osporavanju zavjera, kaže da će osobe koje su se obogatile propagiranjem urota i dilanjem prigodne robe nakon “spektakularno pogrešnog proročanstva” teže pronaći kupce i vjernike.

“QAnon influenceri koji su u posljednje tri godine izgradili velike publike nastavljaju hrabriti svoje pobornike pozivajući ih da ‘vjeruju u plan,'” rekao je View. “No mnogi sljedbenici QAnona izražavaju bijes i razočaranje,” dodao je.

“Lov” bjelačkih supremacista

NBC News nakon revizije objava na QAnon forumima piše da su sudionici odmah po izostanku puča osjetili sram i susramlje. “Bog nam pomogao, više smo nego spremni. Ako se ništa ne dogodi, više neću vjerovati ni u što,” rekao je jedan pristaša na početku inauguracije.

“Upravo su nas izigrali,” dodao je drugi nekoliko trenutaka kasnije.

Istraživač tvrtke za provjeru činjenica Logically.AI, Nick Backovic, potvrđuje trend osipanja QAnon sljedbenika neposredno nakon propalog proročanstva, ali i upozorava da situaciju koriste bjelački supremacisti s jasnim ciljem regrutacije razočaranih.

“Mnogo se ljudi osjeća šokirano, prevareno i ljutito. Iako je to samo po sebi zastrašujuće, mene više brinu drugi trendovi,” rekao je Backovic. “Mi vidimo puno neonacista koji love potencijalno razočarane Q ljude.”

>>>Donald Trump: vjetroturbine izazivaju rak

“Manje se fokusirajte na davanje crvene tablete (sleng za regrutaciju) na temelju Drugog svjetskog rata a više na to kako da ih dodatno razljutite oko izbora i novog demokratskog režima,” navodi se u jednoj od poruka supremacista objavljenoj na Telegramu. “Osnažite njihovu goruću mržnju prema nepravdi.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima