PreporučenoTech

Južnoafrička inačica koronavirusa može pobjeći postojećim antitijelima | COVID-19

Nova inačica koronavirusa otkrivena u Južnoj Africi može pobjeći dosad prirodno razvijenim ili cjepivom potaknutim antitijelima, izvijestili su u srijedu znanstvenici.

Istraživači su utvrdili da varijanta detektirana krajem prošle godine u Zaljevu Nelsona Mandele i označena kao 501Y.V2 uspješno zaobilazi ključne sustave obrane.

“Ova loza pokazuje potpuni bijeg iz tri klase terapijski relevantnih monoklonskih antitijela,” napisao je tim znanstvenika s tri južnoafrička sveučilišta koja djeluju s Nacionalnim institutom za zarazne bolesti (NICD) u studiji objavljenoj u žurnalu bioRxiv.

>>>‘Veliki upitnik’ o učinkovitosti cjepiva protiv južnoafričke mutacije koronavirusa | 501.V2

“Štoviše, 501Y.V2 pokazuje značajan ili potpun bijeg od neutralizirajućih antitijela u COVID-19 rekonvalescentnoj plazmi,” dodaje se u istraživanju čiji je zaključak da mutacija “podcrtava mogućnost reinfekcije i navješćuje smanjenu učinkovitost aktualnih cjepiva temeljenih na šiljcima proteina” koji virusu služe za proboj u stanice.

Znanstvenici također navode da je 501Y.V2 varijanta 50% zaraznija od prijašnjih inačica.

Glavni pokretač drugog vala

Zdravstvene vlasti kažu da je nova mutacija glavni pokretač drugog vala koronavirusa u Južnoj Africi gdje je ranije ovog mjeseca zabilježeno više od 21,000 zaraza dnevno, daleko više nego u prvom valu. Prosjek novootkrivenih slučajeva u posljednjim se danima smanjio na oko 12,000 dnevno.

Istraživanje navodi da su nova, velika klinička ispitivanja jedini način da se utvrdi ili potvrdi učinkovitost sadašnje linije cjepiva protiv 501Y.V2, ali i da rezultati ukazuju na potrebu za dizajniranjem novih cjepiva koja će se othrvati “evoluirajućoj prijetnji”.

>>>O mutaciji koronavirusa, ‘bijegu od cjepiva’ | VUI202012/01

Južnoafrička mutacija jedna je u nizu otkrivenih u posljednjim mjesecima koje izazivaju zabrinutost stručnjaka. Ona je od otkrića u prosincu do danas pronašla put do najmanje 20 zemalja.

Pfizer je u srijedu javio da je njegovo cjepivo učinkovito protiv prijemčive inačice otkrivene u Engleskoj, no tvrdnju korporacije tek očekuje recenzija i neovisno potvrda.

Brazil je u međuvremenu javio o otkriću posebno zabrinjavajuće i široke mutacije. Ona je u najmanje jednom slučaju izazvala reinfekciju osobe koja je preboljela COVID-19 uzrokovan prijašnjim sojem.

via Reuters

Comments (1)

  1. […] Južnoafrička inačica koronavirusa može pobjeći postojećim antitijelima | COVID-1… 20/01/2021 […]

Comments are closed.