PreporučenoTech

Vestager: komadanje tehnoloških divova ‘samo u krajnjoj nuždi’

Europski regulator tržišnog natjecanja trebao bi razmotriti mogućnost prisiljavanja tehnoloških divova, kao što su Google i Amazon, da razmjenjuju svoj podatke s konkurentima, umjesto da ih se podijeli na više zasebnih tvrtki, izjavila su tri stručnjaka koje je angažirala Europska komisija.

“Mi govorimo o privatnom vlasništvu, biznisima koji se grade i u koje se investira  jer su uspješni kroz svoje inovacije.”

MARGRETHE VESTAGER

Savjet dolazi u trenutku sve veće nelagode zbog moći Googlea, Facebooka, Amazona i Applea da analiziraju i obrađuju podatke radi širenja svoje dominacije.

Podjela korporativnih divova postala je vruća tema nakon što je američka demokratska predsjednička kandidatkinja Elizabeth Warren pokrenula pitanje o tom problemu.

“Standard monopola”

U američkoj pravnoj i korporativnoj praksi podjela (break up) kompanija nije novost, a udžbenički primjer je podjela Standard Oila na više tvrtki, kako bi se izbjegao monopol. Ta je naftna tvrtka koju je osnovao znameniti John D. Rockefeller krajem 19. stoljeća ovladala tržišnim udjelom od 88 posto naftnog tržišta u SAD-u, a kasnije je taj udjel porastao na više od 90 posto. Zbog toga, a i drugih sličnih primjera, u SAD-u su doneseni antitrustovski zakoni, na temelju kojih je Standard Oilu naložena podjela na 34 manje kompanije koje su s vremenom počele međusobno konkurirati. Neke od njih su  Exxon, Chevron i Saudi Aramco.

>>>U Americi sve glasniji pozivi na komadanje ‘premoćnog’ Facebooka

„U digitalnom vremenu, imati prave podatke jedan je od ključeva konkurentnosti”, rekla je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager na konferenciji koju je organizirala rumunjska agencija za tržišno natjecanje.

Dijeljenje podatke umjesto podijele kompanija

Stručnjaci su rekli da bi olakšavanje dijeljenja podataka kompanija s konkurentskim platformama moglo biti rješenje za obuzdavanje tehnoloških divova. “Zahtjev da dominantni igrači osiguraju interoperabilnost podataka mogao bi biti atraktivna i učinkovita alternativa umjesto pozivanju na podjelu kompanija, što je način koji nam omogućava da i dalje imamo koristi od učinkovitosti integracije”, napisali su u svom izvješću.

>>>Neovisni dioničari još jednom izgubili ‘klasnu borbu’ za Facebook

Vestager je kazala kako će pregledati neobvezujuće preporuke prije nego odluči o sljedećem potezu. Stručnjaci su profesorica prava na Humboldtskom sveučilištu Heike Schweitzer, profesor na Ekonomskom fakultetu u Toulouseu Jacques Cremer i docent za podatkovnu znanost na Imperial College u Londonu Yves-Alexandre de Montjoye.

Povjerenica je na prošlomjesečnoj SXSW konferenciji izjavila da je komadanje tehnoloških divova mjera za kojom treba posegnuti “samo u krajnjoj nuždi”.

“Komadanje kompanije, komadanje privatnog vlasništva bi bilo dalekosežno i vi biste morali imati izrazito snažan argument da će to rezultirati s boljim rezultatima za potrošače na tržnici nego ako koristite mainstream alate,” upozorila je. “Mi govorimo o privatnom vlasništvu, biznisima koji se grade i u koje se investira  jer su uspješni kroz svoje inovacije.”