PolitikaPreporučeno

Vijeće objavilo povijesnu odluku o otvaranju pristupnih pregovara s BiH

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u četvrtak je na X-u objavio odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Čestitke! Vaše je mjesto u našoj europskoj obitelji. Današnja odluka ključni je korak naprijed na vašem putu u EU. Sada treba nastaviti naporan rad kako bi Bosna i Hercegovina postojano napredovala, kako vaš narod želi,” napisao je.

Povijesna odluka

Hrvatski premijer Andrej Plenković prije je u četvrtak isključio mogućnost da Bosna i Hercegovina ne dobije odluku o otvaranju pristupih pregovora na samitu EU-a.

“To ne dolazi u obzir, mi smo tu i nema nikakve šanse da se danas ili sutra, ovisno koliko će Europsko vijeće trajati, ne donese odluka za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo tu koji ćemo osigurati da se to dogodi,” rekao je Plenković prije početka samita EU-a odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da neke države članice povežu pitanje otvaranja pregovora s BiH s davanjem datuma za početak pregovora s Ukrajinom i Moldavijom.

Rekao je da je za Hrvatsku neprihvatljivo da se to povezuje i da ona istodobno podržava i Ukrajinu i Moldaviju.

“Mi smo za podršku našim prijateljskim zemljama Ukrajini i Moldaviji, ali svakako želimo da se ova odluka za BiH donese i tako će i biti,” rekao je Plenković.

“Treba biti realan i biti svjestan da je odluka koja se danas donosi za BiH povijesnog karaktera i tu nema nikakve dileme,” dodao je, odbivši spekulirati može li s prva međuvladina konferencija s BiH održati do kraja godine.

Premijer je u večernjim satima pozdravio odluku.

“Uspjeli smo! Na @EUCouncil donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca @KristoBorjana na ostvarenom napretku. Nastavit ćemo pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda,” napisao je na društvom mikroblogu X.

Grabancijaš/Hina


Povezane vijesti