FunPreporučeno

Vikend buča u Ivanić-Gradu

Turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija posvećena buči, Bučijada, održat će se 15. put u Ivanić-Gradu, ove godine od 4. do 6. listopada, najavili su organizatori.

Na velikom prodajnom sajmu buča, proizvoda od buče i ostalih eko-etno proizvoda okupit će se više od 200 izlagača, a posjetitelji će imati priliku uživati u brojnim kulturno-zabavnim sadržajima, jelima i slasticama od buče, pivu od buče pivovare Crafter’s i autohtonom vinu škrlet.

Svečano otvaranje Bučijade je u subotu, 5. listopada u 11 sati kad će na glavnoj pozornici nastupiti Kulturno-umjetničko društvo “OSS” Posavski Bregi, plesna udruga Magi i Glazbeni odjel Osnovne škole Stjepana Basaričeka.

Tijekom vikenda od Zagreba do Ivanić-Grada u 9,20 sati vozit će poseban “Bučko Express” vlak, cijena povratne karte je 25 kuna, a za djecu mlađu od šest godina vožnja će biti besplatna.

“Buča kao inspiracija”

No, program će započeti dan ranije, u petak u Parku hrvatskih branitelja gdje će biti otvorena izložba skulptura i instalacija pod nazivom “Buča kao inspiracija”, a potom i izložba vinogradarstva i vinarstva ivanićkoga kraja “Črn-bel – od trsja do čaše” u Muzeju Ivanić-Grada.

Veliki prodajni sajam održavat će se u subotu i nedjelju od 9 do 18 sati na tržnici Maznica, Trgu Vladimira Nazora, Moslavačkoj ulici i Ulici kralja Tomislava, a u Vatrogasnom domu ivanićgradskog DVD-a bit će postavljena izložba gljiva.

>>>tag/događanja-u-hrvatskoj/

Stručni skup “Od uzgoja uljne buče do bučinog ulja kao dodatka prehrani” priređuje Udruga proizvođača bučinog ulja u Pučkom otvorenom učilištu.

Najmlađi posjetitelji moći će sudjelovati u kreativnim radionicama ispred Muzeja Ivanić-Grada, u gradskom parku i ispred Pučkog otvorenog učilišta te uživati u vožnji Buča kočijom i Bučko vlakićem, vatrogasnim igrama s bučama, jahanju ponija na Sportskom parku Zelenjak, kao i kazališnim predstavama.

Posebna priznanja

Za najbolje skulpture inspirirane bučom, najljepše uređeni prostor i štand, najbolje fotografije Bučijade te najveću i najoriginalniju buču bit će dodijeljena posebna priznanja.

Tijekom vikenda od Zagreba do Ivanić-Grada u 9,20 sati vozit će poseban “Bučko Express” vlak, cijena povratne karte je 25 kuna, a za djecu mlađu od šest godina vožnja će biti besplatna.

Bučijada se održava u organizaciji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatske turističke zajednice, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada.