FunPreporučeno

U ‘trezvenoj’ Rusiji potrošnja alkohola pala za 43%: WHO

Potrošnja alkohola u Rusiji u razdoblju od 2003. do 2016. godine smanjenja je za 43%, otkriva izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljeno 1. listopada.

Istraživanje trend povezuje s mjerama koje je uveo bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, uključujući ograničavanje oglašavanja, povećanje poreza i zabranu prodaje u pojedinim satima.

>>>Rusi i Ukrajinci jedan narod, kaže Putin u dokumentarcu ‘Razotkrivanje Ukrajine’

WHO u izvješću podsjeća da je Rusija dugo slovila kao jedna od zemalja s najvećom potrošnjom alkohola na svijetu i dodaje da je “nacionalno otriježnjenje” popravilo očekivani životni vijek stanovništva.

“Konzumacija alkohola odavno je prepoznata kao jedan od glavnih faktora smrtnosti u Ruskoj federaciji, posebno među muškarcima u radnoj dobi,” piše u studiji koja navodi da je prosječni životni vijek u Rusiji u 2018. godini dosegao svoj povijesni vrhunac od 68 godina za muškarce i 78 godina za žene.

>>>Rekordnih 20 posto Rusa želi otići iz Rusije

Dopisnica BBC-ja iz Moskve kaže da su promjene u životnom stilu Rusa u posljednjim godinama markantne. S ulica glavnog grada su nestali kiosci krcati votkom, pivom i osušenom ribom. Alkohol se može kupiti samo u trgovinama ili putem dostave do 23 sata. Zabrana prodaja zahvaća i pivo koje u starim danima nije niti bilo klasificirano kao alkoholno piće.