PolitikaPreporučeno

Vlada potvrdila pad besposadne letjelice vojnog tipa | VIDEO

Foto: @Heavengo_01/Twitter

Vlada Republike Hrvatske u petak je izvijestila da je u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan sastanak povodom pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1300 metara.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja, izvijestili su iz Vlade.

Na izvanrednom sastanku sudjelovali su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Božinović, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Ivica Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić.

Hitan sastanak u Uredu predsjednika

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović jutros je također sazvao hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Dario Andrišek

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder informirali su predsjednika o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike na obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik Predsjednika Republike za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić.

“Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili, objekt je letio iznad Madžarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru proveo je manje od sedam minuta i srušio se na šire područje Jaruna. Riječ je o ozbiljnom incidentu, istraga je u tijeku i želimo utvrditi sve  detalje,” izjavio je predsjednik nakon konzultacija. “To nije usmjereno protiv Hrvatske i radi se radi se o incidentu koji je srećom završio bez ljudskih žrtava, ali određene proceduralne stvari treba ispitati, kako je do toga došlo,” rekao je.

“Ruska proizvodnja”

Premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Parizu novinarima je rekao da je letjelica ruske proizvodnje.

“Jučer je pala besposadna letjelica vojnog karaktera koja je prema saznanjima koje imamo ruske proizvodnje, u ovom trenutku ne znamo točno je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske,” rekao je.

Dodao je da je od mađarskog premijera Viktora Orbana dobio informaciju da je letjelica u mađarski zračni prostor ušla iz pravca Rumunjske.

“Zašto se to dogodilo, je li neka pogreška, izgubljena kontrola, to u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi, no znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu.”

Kontekst

Policija je u četvrtak poslije 23 sata zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

“Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana,” priopćili su po izlasku na teren iz MUP-a.

Gost iz Ukrajine

Stručnjaci internetskog časopisa The War Zone procjenjuju da je u Hrvatsku navratio izviđački dron iz sovjetske ere Tu-141 “Strizh” koji je “zacijelo imao ozbiljne kvarove”. Izvor navodi da je Ukrajina trenutačno jedini poznati operater Tu-141.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.