PreporučenoTech

Rusija pokrenula kazneni postupak protiv Mete zbog poticanja na ekstremizam, nasilje

Mark Zuckerberg tijekom svjedočenja Kongresu; Foto: YouTube

Rusija je u petak pokrenula kazneni postupak protiv Meta Platforms u čijem su portfelju popularne društvene mreže Facebook i Instagram.

Tužitelji su od suda zatražili da američkog tehnološkog diva označi kao “ekstremističku organizaciju” nakon što je Reuters u četvrtak izvijestio o privremenoj suspenziji Meta pravila o govoru mržnje.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

Kompanija je najavila da će tolerirati pozivanje i poticanje na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu, kao i smrtne prijetnje upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i bjeloruskom diktatoru Aleksandaru Lukašenku (više).

“Poziv na ekstremizam”

“Pokrenut je kazneni postupak … u vezi nezakonitih poziva na ubojstvo i nasilje protiv građana Ruske Federacije od zaposlenika američke tvrtke Meta, koja posjeduje društvene mreže Facebook i Instagram,” reklo je u izjavi za javnost rusko Istražno vijeće koje odgovara izravno Putinu.

“Nadamo se da to nije istina, jer ako je to istina to će značiti da će biti najodlučnijih mjera sa svrhom dokidanja aktivnosti ove kompanije,” rekao je o pokretanju postupka glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

>>>EU traži zabranu ‘ruske ratne propagande’, Google motri 24 sata dnevno

Istražno vijeće u obrazloženju pokretanja postupka navodi da su smjernice Facebooka u koliziji s ruskim kaznenim zakonom koji brani pozive na ekstremističke aktivnosti.

“Ovakvi postupci uprave tvrtke (Meta) ne samo da stvaraju ideju da je teroristička aktivnost dopuštena, već imaju za cilj poticanje mržnje i neprijateljstva prema građanima Ruske Federacije,” priopćilo je državno odvjetništvo.

Odvjetništvo je stoga “od suda zatražilo da Metu prepozna kao ekstremističku organizaciju i zabrani njezino djelovanje u Rusiji.”

>>>Tržišna vrijednost Facebooka (Meta) kolabirala za povijesnih 200 milijardi $

Potencijalna izmjena politike Facebooka u petak je zabrinula i Ujedinjene narode.

“To je izrazito zabrinjavajuće pitanje jer podrazumijeva određeni rizik generiranja i ohrabrivanja i dopuštanja govora mržnje protiv Rusa općenito,” rekla je glasnogovornica Elizabeth Throssell.

Veliko tržište

Facebook, Instagram i WhatsApp u Rusiji uživaju veliku popularnost, prvi je lani imao 7.5 milijuna, drugi 50.8 milijuna a treći 67 milijuna korisnika.

Rusija je Facebook na svojem teritoriju zabranila prošloga tjedna nakon što je ta platforma ograničila pristup i/ili dijeljenje vijesti ruskih medija.

>>>Facebook cenzurirao stranicu za organizaciju američkog ‘Konvoja slobode’ | covid endgame

Regulatori za komunikacije u petak su ograničili i pristup Instagramu koji je omiljena platforma najpoznatijeg ruskog disidenta Alekseja Navalnija.

On je u petak svoje sljedbenike pozvao na prosvjede protiv rata u Ukrajini i “ludog manijaka Putina”.

WhatsApp neće biti zahvaćen zakonskim postupcima, izvijestila je u petak ruska agencija RIA, budući da ga regulatori prihvaćaju kao sredstvo komunikacije a ne izvorište informacija.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters