Biznis i ekonomijaPreporučeno

Volkswagen objavio ‘namjeru o plovidbi’ Porschea | IPO

Porsche Taycan; Foto: newsroom.porsche.com

Volkswagen je u ponedjeljak unatoč nepovoljnom gospodarskom ozračju označenom epohalnim inflatornim pritiscima i recesijskim vjetrovima potvrdio namjeru izlistavanja Porschea na burzi u potezu koji bi u povijest mogao biti upisan kao jedna od najvećih europskih inicijalnih ponuda dionica (IPO) ikad.

Tvrtka je službeno objavila “namjeru o plovidbi” koja bi se moglo odigrati krajem rujna ili početkom listopada s namjerom da se inicijalna ponuda zaključi do kraja godine.

>>>Rekordna pomama za Porscheima, pojedinci na isporuku čekaju do godinu dana

U najavi je istaknuto da su izlistavanje i rokovi “predmet daljnjeg razvoja događaja na tržištu kapitala”.

Izvori upoznati s promišljanjem obitelji s kontrolnim vlasništvom i čelništvom Volkswagena za Reuters su rekli da kompanija može odustati od najave ako procjeni da je interes slab a trenutak nepovoljan.

>>>Priprema, pozor… flop za Uber: IPO

“To bi bilo tehničko odobrenje, ništa više od toga,” rekao je jedan od izvora ususret objavi odluke. “To je utiranje puta, ali ne i garancija da će burzovno zvono na koncu i zazvoniti.”

>>>Porsche investirao dodatnih 70 milijuna eura u ‘izvrsno pozicionirane’ Rimac Automobile

Investitori drže da bi tržište vrijednost Porschea moglo odrediti na iznos od 60 do 85 milijardi eura. Iako je riječ o povijesno snažnoj marki, vrijednost drugih proizvođača luksuznih automobila, poput Aston Martina ili Ferrarija, kopni.

Upravljačka moć

Podaci tvrtke za istraživanje financijskog tržišta i podataka Refinitiv procjenjuju da bi IPO u najbodrijem scenariju mogao biti najveći u povijesti Njemačke i najveći u Europi od 1999. godine.

>>>Universal Music zablistao na amsterdamskoj burzi, vrijednost segnula na 47 milijardi eura | IPO

Katar je već iskazao namjeru da kroz IPO postane jedan od ključnih investitora s udjelom od 4.99%.

Grabancijaš je u kolovozu zabilježio procjene analitičara da je izlistavanja u suštini osmišljeno kako bi obitelji Porsche i Piech stegnule uzde i osigurale veću upravljačku moć.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima