Politika

Von der Leyen će Dan Europe i Dan pobjede nad nacizmom obilježiti u Kijevu

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen posjetit će Kijev u utorak, na Dan Europe 9. svibnja, i sastati se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik EK.

“Predsjednica Komisije potvrdit će nepokolebljivu potporu Europske unije Ukrajini”, rekao je  Eric Mamer.

>>>NYT tužio Komisiju zbog privatnih razgovora o javnom tenderu za cjepiva

Bit će to peti posjet predsjednice izvršnoj tijela Unije Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Predsjednica u Kijev odlazi na dan kada Rusija slavi svoju pobjedu nad nacizmom.

Mamer je također rekao da je EK u petak veleposlanicima država članica predstavila prijedlog 11. paket sankcija protiv Rusije, koji će prije svega biti usmjeren protiv onih koji pomažu Rusiju u izbjegavanju sankcija.

Komisija u pravilu ne objavljuje prijedloge sankcija dok ne dobije suglasnost država članica, koje će o tome raspravljati idućih dana.

>>>Rekordni višak na tekućem računu Rusije | propaganda

Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

To bi trebalo biti svojevrsno sredstvo odvraćanja, a ako to ne bude učinkovito, Unija bi mogla uvesti zabranu izvoza proizvoda namijenjenih za dvojnu namjenu, civilnu i vojnu, u određene zemlje.

Također je moguće da se na popisu sankcioniranih nađe nekoliko kineskih tvrtki.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina