PolitikaPreporučeno

‘Vratio sam se’: oslobođeni Trump pozdravio sljedbu na YouTubeu i Facebooku

Donald Trump; Foto: White House/Shealah Craighead

Bivši američki predsjednik Donald Trump u petak je nakon podizanja zabrana objavio povratak na tehnološke platforme YouTube i Facebook na kojima uživa sljedbu milijuna ljudi.

Trump se u egzilu našao nakon što je 6. siječnja 2021. godine osporavanjem rezultata predsjedničkih izbora svoje poklonike potaknuo na smrtonosnu opsadu sjedišta američke demokracije, Capitol Hilla.

>>>Alphabet oslobodio YouTube program Donalda Trumpa

“Pažljivo smo procijenili nastavak rizika od nasilja u stvarnom svijetu, dok uravnotežujemo izglede birača da podjednako čuju sve velike nacionalne kandidate u zagrijavanju za izbore,” rekli su o odluci iz YouTubea.

“Vratio sam se”

Trump je povratak proglasio u videozapisu naslovljenom “VRATIO SAM SE” u kojem kratko poručuje: “Žao mi je što sam vas ostavio da čekate, kompliciran posao, kompliciran posao.”

>>>Dokumenti sugeriraju stratešku rusku zavjeru, svu silu pogodovanja ‘mentalno nestabilnom’ Trumpu

Meta je račune Trumpa na Facebooku i Instagramu oslobodio s početkom godine, dok je Twitter to učinio u studenom, nakon što je tu platformu preuzeo pobornik slobode govora Elon Musk.

Njegova reaktivacija izaziva zabrinutost političkih protivnika i kandidata koji se zagrijavaju za predsjedničku utrku koja će kulminirati u 2024. godini.

Trump je znamenit po vještom korištenju društvenih mreža i platformi na kojima prema pisanju Reutersa uživa združenu i gorljivu sljedbu 146 milijuna ljudi.

>>>Merkel osudila trajni ‘ban’ Trumpa, Twitter

Glasnogovornik njegove kampanje u siječnju je za Fox News Digital rekao da će povratak na Facebook biti “značajan alat” u predizbornoj reanimaciji i dosezanju birača.

Suočen sa suspenzijom svojih računa na Facebooku i Twitteru bivši je predsjednik krajem 2021. godine pokrenuo vlastitu društvenu platformu “Truth Social” gdje ga prati pet milijuna ljudi.

>>>Facebook algoritmom prigušio medijsku ljevicu, potpirio desnicu | WSJ

On za sad odolijeva pozivima Elona Muska da reaktivira svoj Twitter račun, no njegov je povratak izgledan, budući da ga na Truth Social prati pet a na Twitteru 87.4 milijun sljedbenika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here