PreporučenoTech

Waymo započeo komercijalni prijevoz samovozećim automobilima u San Francisku

Waymo, Alphabetova jedinica za razvoj samovozećih automobila, javlja da je započela s prijevozom nekolicine pažljivo probranih putnika u San Francisku uz priznanje da se ovladavanje tehnologijom nužnom za autonomnu vožnju pokazalo zahtjevnijim od očekivanja.

Kompanija je prvi komercijalni prijevoz u potpuno električnim sportsko-rekreacijskim vozilima Jaguara (I-PACE) ponudila u stambenim četvrtima na zapadu i jugu grada, uključujući Richmond i Bernal Heights. Vožnje su automatizirane, ali za upravljačem sjede vozači s rukama na koljenima spremnima da u slučaju nužde posegnu za volanom ili kočnicama.

>>>Waymo zatražio ‘hitro’ uklanjanje prepreka vozilima bez volana i pedala

Iako svatko može preuzeti Waymo aplikaciju za narudžbu vožnje, tvrtka prve klijente probire “ručno” i traži potpisivanje izjave o povjerljivosti i neotkrivanju detalja o iskustvima. Očekuje se da će u prvim komercijalnim testovima sudjelovati stotine ljudi.

Mnogo izazova

Sam Kansara, viši voditelj proizvoda u Waymu, u utorak je priznao da razvoj potpuno autonomnih vozila ide sporije od prvotnih zamisli i očekivanja.

“Puno je toga što još treba učiniti,” rekao je prema citatu Reutersa. “Ovaj je korak o tome da sada započnemo s prikupljanjem više informacija kako bismo mogli izvijestiti o našim planovima i rokovima” za masovno pružanje potpuno autonomne komercijalne usluge.

>>>Alibaba i Baidu ulaze u utrku samovozećih kamiona

Kompanija kaže da želi povratne informacije od ljudi s različitim pozadinama, potrebama i ekonomskim statusom. Eksperimentiranju i istraživanjima pogoduje i lokacija, budući da je San Francisko mali poluotok s brdima, brojnim biciklističkim stazama i uskim ulicama koje su izazovne za samovozeću tehnologiju.

>>>Stanfordov samoupravni DeLorean ‘MARTY’ drifta bolje od velike većine hjumana: VIDEO

Waymo je nakon tri godine testiranja prošloga listopada prvi u Sjedinjenim Državama ponudio vožnje sa samovozećim automobilima u pojedinim predgrađima grada Phoenixa u saveznoj državi Arizoni.

Pratite nas na Google vijestima