Biznis i ekonomijaPreporučeno

Yellen i američki regulatori žele ‘duboko razumijevanje’ GameStop manije

Američka ministrica financija Janet Yellen u četvrtak je rekla da želi “duboko razumijevanje” poriva i posljedica iza na trenutke histeričnog i frenetičnog trgovanja dionicama GameStopa i drugih kompanija koje su se našle na listama za kraćenje hedge, iliti riziku sklonih fondova.

“Mi uistinu trebamo osigurati da naša financijska tržišta funkcioniraju kako treba, učinkovito i da su svi investitori zaštićeni,” rekla je za ABC Good Morning America ususret sastanku s vodećim regulatorima.

>>>U tijeku je fascinantan fight malih i velikih investitora, izgledno je finale ‘u suzama’

Yellen je u prvom intervjuu nakon što je postala prva žena na čelu američkog ministarstva financija argumentirala i da je masivni savezni plan poticaja nužan kako bi se zaliječila ekonomska bol izazvana pandemijom koronavirusa.

“Nikad nismo imali nešto ove veličine, čak niti tijekom velike recesije. Mi moramo osigurati da naši ljudi imaju radna mjesta, a ako ih nemaju, da su podržani.”

“Psihologija gomile”

Yellen je rekla da će s regulatorima razgovarati treba li zbog nedavnih događaja poduzeti daljnju akciju. “Mi moramo duboko razumjeti što se dogodilo prije nego krenemo u akciju, ali zacijelo pažljivo motrimo te događaje.”

Na američkom tržištu dionicama već desetak dana traje navodna “bitka Davida i Golijata” u kojoj velik broj malih ulagača svojim ulozima ruši pozicije hedge fondova koji su se okladili na pad vrijednosti pojedinih kompanija, uključujući lanac trgovina videoigrama GameStop, proizvođača slušalica Koss Corp, kinematografski lanac AMC Entertainment… i srebro.

>>>Njemačka burza predlaže širenje DAX-a na 40 kompanija

Mali ulagači, organizirani na društvenoj platformi Reddit i drugdje, u nekoliko su dana dionice spomenutih i drugih kompanija napumpale daleko iznad granica njihove realne vrijednosti, što je izazvalo poveće gubitke hedge fondovima koji profitiraju na opcijama i okladama za njihov pad.

“Roaring Kitty”

Pumpanje dionica, nazvano “Reddit Rally”, u posljednjih je danima kolabiralo i izazvalo velike gubitke pojedinačnim trgovcima koji su se našli zatečenima ili zbunjenima psihologijom krda.

U širem kontekstu, događaji su pokazali golem gnjev pojedinačnih i malih ulagača koji vjeruju da je igra na mještana kako bi pogodovala velikim igračima. Pobornici su masu galvanizirali sugerirajući da je riječ o epohalnom pokretu, digitalnoj inačici “Occupy Wall Steeta”.

>>>Apple u jednom danu popušio 180 milijardi dolara, najviše od svih kompanija ikada

Mediji su u međuvremenu iz gomile izdvojili Amerikanca Keitha Gilla koji je među prvima započeo graditi poziciju za rast dionica GameStopa. On je preko svojih računa na Redditu (u/TheRoaringKitty) i YouTubue dobrim dijelom kreirao naraciju koja ga je u samo nekoliko dana pretvorila u multimilijunaša.

New York Times je u srijedu javio da je Gill predmet interesa američkih financijskih regulatora.

via Reuters