Biznis i ekonomijaPreporučeno

Za demografsko urušavanje RH najodgovorniji destruktivna politika i klijentelizam | anketa/UGP

Udruga Glas poduzetnika javlja o rezultatima ankete o poraznim rezultatima Popisa stanovništva za 2021. godinu kojim je utvrđeno da je Hrvatska kroz desetljeće izgubila 396.360 stanovnika.

>>>Hrvatska je u 10 godina izgubila 396.360 stanovnika | prezentacija DZS-a/VIDEO

Ključni pokazatelji bilježe da se broj stanovnika od 2011. do 2021. godine smanjio za 396.360, prirodni prirast (razlika broja živorođenih i umrlih) je na negativnih -141.707, dok je migracijski saldo (razlika broja doseljenih i iseljenih) -111.922.

Potaknuta navedenim udruga je svoje članove upitala Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?” kako bi saznala koga poduzetnici smatraju odgovornim za ovakav veliki gubitak stanovnika.

Anketa je provedena na Facebook grupi Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 koja broji više od 80.000 članova, a u anketi je do trenutka objave sudjelovalo oko 3.000 ispitanika.

Destruktivna politika

Rezultati ankete pokazuju da većina ispitanih, čak 58%, smatra da su najodgovorniji političari te destruktivna politika/klijentelizam koje najodgovornijima prihvaća 24% ispitanih.

>>>demografija (tag)

Također, 10% ispitanika smatra da su građani ipak najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika, a 5% drži da su krivi političari i građani koji glasaju za njih ili ne glasaju uopće, dok je 3% ispitanika navelo ostale razloge.

Anketa 131. ‘Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?’

Uhljebi i odlasci ‘trbuhom za kruhom’

“Iz rezultata ankete vidljivo je da velika većina poduzetnika smatra da su političari i njihova destruktivna politika i klijentelizam s ukupno 82% glasova najodgovorniji za trenutačnu demografsku situaciju u Hrvatskoj, dok dodatnih 15% odgovornima smatra građane koji glasaju za političare, odnosno ne izlaze na izbore. Podaci Popisa stanovništva iz 2021. godine zaista su poražavajući. Većina ispitanih smatra da su političari doslovno otjerali mnoge, a pogotovo mlade ljude koji nemaju motivacije za ostanak u Hrvatskoj, u druge države u potrazi za boljim uvjetima i životnim standardom. Osim toga, treba podsjetiti i na mjeru Biram Hrvatsku kojom Vlada namjerava motivirati iseljenike za povratak u domovinu novačnim poticajima, a iz koje se jasno vidi da Vlada nema razumijevanja za probleme s kojima se građani Hrvatske susreću,” napisali su u komentaru ankete iz UGP-a.

>>>Plan Vlade o darivanju novca povratnicima ‘besmislen, iracionalan, diskriminatoran’ | UGP

Iseljavanje i negativni prirodni prirast nisu od jučer problem Hrvatske, to je problem koji je tu već trideset godina. Ulaskom u EU iseljavanje je dobilo nove dimenzije, a nema nikakve naznake da će se takav trend preokrenuti,” rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a, te dodao: “Svim poduzetnicima je jasno da odgovornost za takvu situaciju snose političari koji su obnašali vlast i defnirali i gospodarske i demografske javne politike tijekom cijelog ovog perioda, a ne samo trenutačna Vlada. Ipak, očekivali bismo da premijer ipak ima neki kontakt sa stvarnošću i da nas poštedi bajki koje pričaju on i njegovi suradnici, nego da se suoči sa stvarnom situacijom, prihvati dugogodišnju odgovornost svoje stranke za katastrofalno stanje i rezultate. Očekujemo da Vlada u suradnji sa sposobnim i proaktivnim nevladinim organizacijama kao savjetničkim tijelima definira reforme koje je nužno provesti i da se s tim reformama suoči jer je to jedini način da se izvučemo iz ove negativne spirale u sljedećih nekoliko desetljeća.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Glas poduzetnika