PreporučenoTech

Za šaku kuna pretplata na više od 300 digitalnih magazina: Apple News+

Apple je upravo predstavio novu uslugu nazvanu Apple News+ koja za 10 dolara mjesečno pretplatnicima nudi više od 300 digitalnih magazina i ograničen broj renomiranih izvora vijesti.

‘Mi vjerujemo u snagu novinarstva i utjecaj koji će imati na naše živote,’ izjavio je tijekom predstavljanja izvršni direktor Applea Tim Cook.

Među ponuđenim magazinima su gotovo sva renomirana imena, uključujući; Popular Science, the New Yorker, Sports Illustrated, Fortune, New York Magazine, Vogue, Variety i Rolling Stone.

>>>Šuška se da će Pixel 4 ponuditi interakciju bez dodirivanja zaslona: Google Soli

Tehnološke publikacije među ostalim sačinjavaju theSkimm, Techcrunch i Highlight (Vox), dok se za premium i ine vijesti brinu Los Angeles Times i Wall Street Journal čija je ponuda ‘općeg karaktera’ i izvan teritorija koji navedenim izvorima osiguravaju vlastitu bazu pretplatnika.

‘Apple News+ će imati pristup ograničenoj selekciji vijesti od generalnog interesa, Wall Street Journal će nastaviti nuditi ekskluzivan pristup poslovnom sadržaju i analizama’, napisao je u memorandumu William Lewis, izvršni direktor Dow Jonesa i izdavač Journala.

Cook kaže da je nova usluga direktno integrirana u postojeću Apple News aplikaciju koju opisuje kao ‘broj jedan za vijesti’ s više od 5 milijardi pročitanih članaka mjesečno.

‘Mi dovodimo magazine na Apple News, Magazini su ikone, dio naše kulture’, rekao je.

Cook kaže da je nova usluga direktno integrirana u postojeću Apple News aplikaciju koju opisuje kao ‘broj jedan za vijesti’ s više od 5 milijardi pročitanih članaka mjesečno.

Servis je u Americi i Kanadi dostupan odmah nakon najave kroz osvježavanje Apple News aplikacije, usluga će do kraja godine biti lansirana u Australiji i Ujedinjenom Kraljevstvu dok će članice Europske unije morati pričekati 2021. godinu.

Korisnici će blagodati pretplate moći podijeliti s obitelji bez dodatnih troškova ili naplata.

Tehnološki, Apple+ će zamijeniti Texture, servis za pretplatu na magazine koji je Apple kupio prije godinu dana. Texture je kupcima nudio više od 200 magazina uz jedinstvenu cijenu od 10 dolara mjesečno, piše Variety. Apple kaže da bi pojedinačne pretplate na izvore koje će novi servis nuditi uz ‘flat rate’ koštale do 8000 dolara godišnje.

Iako je Apple uspio osigurati ograničeni pristup Wall Street Journalu i Los Angeles Timesu, drugi renomirani izdavači poput New York Timesa koji ima najveću bazu pretplatnika u SAD-u vjerojatno neće pristupiti servisu.

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

Mark Thompson, izvršni direktor New York Timesa, je ranije rekao za Reuters da kompanija nema interesa u prepuštanju objave novinarskog rada drugim platformama i usput upozorio izdavače da pažljivije promotre kako je Netflix poremetio poslovne interese velikih filmskih studija i osigurao povoljniji položaj upravo kroz kontrolu distribucije.