Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zametak dualnog obrazovanja u Vajdi

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat boravio je 26. lipnja u službenom posjetu tvrtki Mesna industrija Vajda d.d. u Čakovcu gdje je zajedno s predsjednikom Uprave Alenom Kajmovićem razgovarao o projektu stipendiranja učenika za srednja strukovna zanimanja te inicijativi koja je proizašla iz te tvrtke.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz sredstva iz Europskog socijalnog fonda i u okviru projekta “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja” vrijednog 250 milijuna kuna od školske godine 2019./2020. značajno povećava predmetne stipendije, kao i broj učenika koji će ih primati.

Ministarstvo će stipendije povećati s trenutnih 9.000 na 18.000 kuna godišnje, odnosno iznosit će 1.800 kuna mjesečno tijekom 10 mjeseci školovanja u jednoj godini, pri čemu ukupni iznos stipendije više neće utjecati na osobni odbitak njihovih roditelja.

“Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan obrok za vrijeme rada i prakse, poklon-paketi za Božić i Uskrs te siguran posao nakon školovanja – sve su to pogodnosti koje očekuju buduće mesare u Grupi Pivac”,

Alen Kajmović

>>>Antičić: prepisujemo novi zakon o znanosti, znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

“Ovo je zametak dualnog obrazovanja kakvo već postoji u zemljama našeg okruženja. Hrvatska ne treba eksperimentirati, već jednostavno preuzeti postojeći model koji je dobar i prilagoditi ga vlastitom okviru. Ovakve su mjere nužno potrebne za zaustavljanje odljeva mladih i vraćanje optimizma kroz poruku da u Hrvatskoj mogu naći posao uz koji će živjeti kvalitetno i dostojanstveno, imati sigurna i stalna primanja te priliku za neprestano učenje, usavršavanje i napredovanje”, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat te iskoristio priliku naglasiti kako je ovo ujedno nastavak promocije deficitarnih zanimanja kroz kampanju Ministarstva “Gdje su ruke, ima i struke”.

Otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta najbolja je demografska mjera

Mesna industrija Vajda dio je Grupe Pivac, u sklopu koje djeluje i tvrtka PPK karlovačka mesna industrija, a koje će od sada učenike nagrađivati s dodatnih 1.000 kuna, uz osiguravanje dodatnih pogodnosti. Učenici koji se školuju za mesare tako će dobivati ukupno 2.800 kuna mjesečno, odnosno 28.000 kuna godišnje tijekom školovanja.

Alen Kajmović i Darko Horvat

“Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan obrok za vrijeme rada i prakse, poklon-paketi za Božić i Uskrs te siguran posao nakon školovanja – sve su to pogodnosti koje očekuju buduće mesare u Grupi Pivac”, najavio je predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda ispred Grupe Pivac, te istaknuo kako učenike nakon završene škole i početka rada čekaju i druge povlastice zaposlenika Grupe, poput prava na stimulativni dio plaće, dodatnih dana godišnjeg odmora, jubilarnih nagrada i drugih.

“Otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta najbolja je demografska mjera koju mi možemo ponuditi i na taj način spriječiti iseljavanje naših ljudi, odnosno vratiti ih natrag ovdje u Hrvatsku”,

Darko Horvat

“Mjere poticanja zapošljavanja ostvarene u sinergiji Ministarstva i poslodavaca poput Grupe Pivac donose srednjoškolcima, budućim zaposlenicima sigurnost, bezbrižno obrazovanje i sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja. Na ovaj način i obrazovanje napokon dobiva veću ulogu u oblikovanju tržišta rada te postaje aktivni nositelj promjena i novih potreba u poduzetništvu i društvu općenito. Pozivam sve učenike pred kojima je jedna od najvažnijih odluka u njihovom životu da postanu stipendisti Grupe Pivac i uvjere se u sve pogodnosti rada u jednoj od najvećih mesnih industrija u ovom dijelu Europe”, napomenuo je Kajmović i istaknuo kako je tim programom učenicima, budućim mesarima omogućeno ne samo besplatno srednjoškolsko obrazovanje, već školovanje u kojem će učiti, raditi te već rano iskusiti što zaista znači zaraditi vlastiti novac.

“Otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta najbolja je demografska mjera koju mi možemo ponuditi i na taj način spriječiti iseljavanje naših ljudi, odnosno vratiti ih natrag ovdje u Hrvatsku”, nadovezao se ministar Horvat te naglasio kako je primjer Grupe Pivac, koji dodatno potiče mlade da se školuju i izaberu zanimanje za kojim postoji stvarna potreba na tržištu, za svaku pohvalu i odlično se naslanja na projekt stipendiranja učenika za deficitarna zanimanja Ministarstva.

Sinergijom države i realnog sektora stvara se pozitivnija investicijska i poduzetnička klima

“Nije slučajno što je ovakva inicijativa potekla upravo iz Međimurja. Iznimno mi je drago što je upravo Vajda prva izašla s takvim prijedlogom te se nadam da će i neki drugi pratiti taj primjer. Na ovaj način stvaramo sinergijski učinak države i samih poduzetnika, gdje mi stvaramo okvir, realni sektor daje dodatnu inicijativu, a zajedno stvaramo pozitivnu investicijsku i poduzetnički klimu u Hrvatskoj. Iz tog sam razloga izuzetno zadovoljan ovom suradnjom, jer naša je zadaća osluškivati potrebe realnog sektora i pružiti im konkretnu podršku u aktivnostima usmjerenima na podizanje interesa i kvalitete radne snage, osobito kad je riječ o deficitarnim zanimanjima”, zaključio je ministar.

>>>Ressler pohvalio Koestlin zbog korištenja ‘aktivnih mjera zapošljavanja’

Nakon radnog sastanka, ministar Horvat je obišao novouređeni pogon Mesne industrije Vajda koji je nedavno otvoren nakon realizacije investicije vrijedne 50 milijuna kuna. Investicijski projekt obuhvatio je dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavku strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava. Zahvaljujući ovom projektu, Vajda se danas može pohvaliti jednim od najsuvremenijih pogona ne samo u Hrvatskoj, nego i široj regiji, piše Ministarstvo.