Politika

Zovko i Picula zaduženi za pregovore o pretpristupnoj pomoći: IPA III

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) je s 59  glasova za i 8 glasova protiv ovoga tjedna odobrio pokretanje međuinstitucionalnih pregovora o Uredbi o uspostavljanju instrumenta predpristupne pomoći (IPA III.) a pregovore će voditi i hrvatski europarlamentarci Željana Zovko i Tonino Picula, priopćio je ured zastupnice Zovko

>>>Picula među ključnim dionicima uvjetovanja pristupne pomoći zemljama jugoistočne Europe

IPA III. je financijski instrument EU-a za pomoć zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u reformi njihovih političkih, ekonomskih i pravnih sustava, kako bi se što bolje pripremile za prava i obveze koje donosi  članstvo u  EU-u.

Novi instrumenti će nakon završetka pregovora morati biti odobreni na plenarnom zasjedanju i na Vijeću prije nego što postanu zakon EU-a, a za pregovaratelje su Željanu Zovko (HDZ/EPP) i Tonina Piculu (SDP/S&D) istaknuli njihovi zastupnički klubovi u Europskom parlamentu, EPP i S&D.

S obzirom da IPA III. spada u Opći europski višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., pregovori se moraju završiti do kraja sljedećeg ljeta.

>>>Picula koordinator socijaldemokrata, Zovko zamjenica koordinatora pučana: AFET

Za provedbu instrumenta IPA III. za razdoblje 2021.-2027. predložen je proračun u iznosu od 14,5 milijardi eura, dok EP predlaže 14,66 milijardi Eura.