PolitikaPreporučeno

Zrinka Ujević imenovana voditeljicom Predstavništva EK u RH

Zrinka Ujević imenovana je novom voditeljicom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, priopćilo je u srijedu Predstavništvo EK.

Ujević će na toj dužnosti raditi kao službena predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj, pod političkom nadležnošću predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen. Datum preuzimanja dužnosti bit će određen naknadno.

Zrinka Ujević hrvatska je državljanka s 30 godina iskustva rada u hrvatskoj diplomaciji.

“Sustavno se bavila pitanjima koja se odnose na EU i tako je stekla istinsko razumijevanje raznih područja politika EU-a i rada institucija. Od 2016. ravnateljica je Uprave za Europu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Od 2000. do 2014. imala je važnu ulogu u misiji Republike Hrvatske pri EU-u. Bila je zadužena za politička pitanja, a zatim je tijekom hrvatskog predsjedanja EU-a bila voditeljica Ureda glavnog pregovarača. Nakon toga je bila zamjenica voditelja Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri EU-u, a istodobno i predstavnica Hrvatske u Političkom i sigurnosnom odboru”, navodi se u priopćenju.

“Prije toga bila je zamjenica načelnika Odjela za Ujedinjene narode u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova. Na toj se dužnosti bavila brojnim međunarodnim pitanjima, između ostalog i područjem sigurnosti i očuvanja mira”, dodaje se.

Zrinka Ujević pohađala je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i od 2014. ima zvanje veleposlanice.

Komisija ima predstavništva u svim glavnim gradovima država članica EU-a te regionalne urede u Barceloni, Bonnu, Marseilleu, Milanu, Münchenu i Wroclawu. Predstavništva surađuju s nacionalnim tijelima i dionicima te informiraju medije i javnost o politikama EU-a. Voditelje predstavništava imenuje, kao svoje političke predstavnike u državi članici u koju su raspoređeni, predsjednica Europske komisije.


Vezane vijesti