PreporučenoTech

Zuckerberg traži pomoć u kontroli, filtriranju sadržaja

Mark Zuckerberg u osvrtu za Washington Post poziva vlade i regulatore na aktivniju ulogu u nadzoru i kontroli sadržaja na internetu. Uz argument da je odgovornost za motrenje i filtriranje prevelika za kompanije, šef Facebooka traži nove zakone na područjima; “štetnog sadržaja, izbornog integriteta, privatnosti i prenosivosti podataka”.

>>>Facebook sa servisa uklanja svaki trag britanske krajnje desnice i neonacista

“Zakonodavci mi često govore da imamo previše moći oko (slobode) govora, i ja se s tim iskreno slažem,” napisao je Zuckerberg, otkrivši usput da Facebook “stvara neovisno tijelo da bi se ljudi mogli žaliti na naše odluke”.

U kratkom rezimeu njegovih želja su:
• Jedinstvena pravila o kontroli i sprječavanju širenja štetnog sadržaja za sve društvene medije i njihovo provođenje uz nadzor neovisnog tijela.
• Uvođenje obveznog “izvješća o transparentnosti” koje bi sve velike tech kompanije morale objavljivati paralelno s kvartalnim financijskim izvješćima.
• Snažniji zakoni za zaštitu izbornog integriteta, uključujući generalni standard za sve web stranice u svrhu identificiranja političkog utjecaja.
• Zakoni koji će regulirati druga “prijeporna politička pitanja” u razdoblju između izbora.
• Novi industrijski standard za kontrolu modaliteta na koji političke kampanje koriste korisničke podatke i oglasima ciljaju glasače.
• Šire globalno usvajanje zakona u privatnosti nalik europskoj Direktivi o zaštiti osobnih podataka (GDPR).
• “Zajednički globalni okvir”, što znači da novi zakoni trebaju postati svjetski standard, umjesto da se razlikuju od nacije do nacije.
• Jasna pravila tko je odgovoran za zaštitu podataka kad korisnici promjene servise.

Kontrola štete

Facebook u posljednjim mjesecima trese groznica skandala, uključujući objavu dokumenata u kojima njegovi čelnici promišljaju kako zaraditi na trgovini privatnim podacima i otkriće da je (malodobnim) klincima plaćao 25 dolara da bi na mobitele postavili aplikaciju koja bezobrazno krši nebrojena pravila i poneki zakon, dok siše i bilježi sve radnje i podatke korisnika. The Register je na navedeno reagirao člankom u kojem Zuckerberga naziva “idiotom”.

>>>Neovisni dioničari još jednom izgubili ‘klasnu borbu’ za Facebook

Zuckerberg je početkom mjeseca na svom blogu ispisao i podužu viziju “reformiranog Facebooka” posvećenog i predanog privatnosti, što su komentatori uglavnom dočekali sa sumnjom, ako ne i sprdnjom.

Otvoreno pismo, koje su tiskali i pojedini europski listovi, stiže u trenutku kad Facebook bilježi prvo značajno usporavanje i stagnaciju rasta korisničke baze u svojoj povijesti.

Poziv Facebooka na stvaranje zakonskih okvira za nadzor, kontrolu i filtriranje sadržaja odgovora željama Europske komisije koja je ususret europskim izborima od platformi zatražila da “intenziviraju napore” u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija.