PreporučenoTech

Zvjezdobrod Mk1: fotka

Elon Musk je u petak navečer postom i fotografijom na Twitteru javio da su dvije polovice njegova Zvjezdobroda (Starship Mk1) pripojene otkrivajući seksi zrcaljenje čelika i razmjere prvog prototipa privatne letjelice “orbitalne klase”.

>>>Ne tako davno u našoj nam galaksiji Elon Musk završava izgradnju prvog Zvjezdobroda

Očekuje se da će Musk večeras otkriti detalje o friškom dizajnu Zvjezdobroda i rakete za podizanje tereta Super Heavy koja se već pokazala pouzdanom i profitabilnom. Pojedini izvori navode da bismo prvi “suborbitalni test” novog broda mogli vidjeti već sredinom listopada.

>>>SpaceX dobio dozvolu za suborbitalno testiranje ‘Zvjezdobroda Mk1’: Musk

Prezentacija će se održati nedaleko seoca Boca Chici na jugu Teksasa gdje je smješteno jedno od dva postrojenja u kojima SpaceX razvija brodove za osvajanje sunčeva sustava. Musk je izvršnim ljudima svoje kompanije odredio izazovni deadline i prve komercijalne letove s novim dizajnom želi u 2021. godini.

Foto: @elonmusk

Starship Mk1 je visok oko 50 metara što ga čini patuljkom među raketama, planirana komercijalna verzija bi trebala biti visoka 55 metara s obujmom od 9 metara i kapacitetom prevoženja 100 putnika. Brodovi će koristiti sljedeću generaciju motora Raptor, njih tri za Starship i 35 za Super Heavy.

>>>Predstava tehnološke izvrsnosti, vatre i dima: Starhopper test SpaceX-a

Navedeni detalji su podložni promjenama, o čemu bi Musk ponešto mogao natuknuti večeras.