Biznis i ekonomijaPreporučeno

150 tisuća svinja čeka klanje zbog nestašice radnika u Britaniji

Britanski svinjogojci u petak su upozorili na krizu svinjetine ukoliko vlada hitno ne ublaži akutnu nestašicu radnika u klaonicama i mesoprerađivačkoj industriji zbog koje bi oko 150,000 svinja moglo biti ubijeno bez da njihovo meso stigne do potrošača.

Britanija od razvoda s Europskom unijom trpi veliko remećenje tržišta rada na kojem nedostaju sezonski i drugi “jeftini radnici” s istoka Europe, dok autohtono stanovništvo pokazuje malo volje za preuzimanje neželjenih poslova.

Upravo je iznenadni egzodus mnogobrojnih istočnoeuropskih radnika mnoge svinjogojce ostavio u borbi za opstanak, oni su u petak trgovce pozvali da ne kupuju jeftiniju svinjetinu iz Europske unije.

Pogibeljna situacija

Nacionalna udruga uzgajivača svinja rekla je da industrija povećava plaće i pokušava ubrzati obuku i automatizaciju kako bi održala industriju koja se povijesno bori za radnu snagu.

“Iz dana u dan primam pozive od poljoprivrednika širom zemlje koji su se upravo našli u pogibeljnoj poziciji, s puno previše svinja na svojoj farmi,” rekao je Rob Mutimer, predsjednik udruge i poljoprivrednik u Norfolku, za Reuters. “Cijeli prehrambeni sektor jednostavno se ne može nositi s tako velikim kratkoročnim gubitkom radne snage.”

Industrija je uvijek znala da će izgubiti europske radnike nakon brexita, ali je otvaranje granica i popuštanje mjera nakon strogih zaključavanja rezultiralo masovnim egzodusom radnika koji su od kuće izbavili i 18 mjeseci, naveo je Mutimer.

Mesoprerađivači su plaće povećali za 15% i traže načine automatizacije proizvodnje uz oslanjanje na domaću radnu snagu ali brzih rješenja nema. Slična se situacija zrcali u transportnom sektoru u kojem nedostaje oko 100,000 vozača.

Govoreći o svom biznisu Mutimer je rekao da su troškovi tovljenja na njegovoj farmi ove godine porasli 35%.

“Ovo razapinje moje financije jer su troškovi tovljenja za ove dodatne svinje užasni, novčani tok zbog nedovoljne prodaje svinja je užasan, a povrh toga svinje su već bile u poziciji u kojoj ionako nisu zarađivale novac,” rekao je.


Povezane vijesti