PolitikaPreporučeno

34 osobe preminule, 2944 testa otkrila 253 zaraze: COVID-19 | 10. svibanj | detalji

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 253 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 34 osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je 8251. Na bolničkom liječenju su 2033 pacijenta, jedan više nego jučer. Na respiratoru je 229 pacijenata, pet manje nego jučer.

>>>Preminulo 45, zaraženo 665 osoba: COVID-19 | 9. svibanj | detalji

>>>Na uzorku od tri svibanjska dana Stožer prešutio najmanje 739 zaraza: COVID-19 | lokalni izbori

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno je zabilježeno 344.747 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7503 preminulo.

Do danas su ukupno testirane 1.881.294 osobe, od toga 2944 u posljednja 24 sata.

Ukupno se oporavilo 328.993 osoba, od toga 1589 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 24.039 osoba.

Zaključno s 9. svibnja utrošeno je 1.131.607 doza cjepiva. Cijepljeno je 879.312 osoba s najmanje jednom dozom, a njih 252.295 primilo je obje doze.

U Sisačko-moslavačkoj županiji samo 3 novozaražene osobe

Na području Sisačko-moslavačke županije su u protekla 24 sata, zbog manjeg broja testiranih, zabilježene samo tri novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19, priopćeno je u ponedjeljak iz Županijskog stožera civilne zaštite.

U dnevnom se izvješću navodi da je po jedna novozaražena osoba iz Petrinje, Sunje i Novske.

Iz županijskog Stožera poručuju da se samo pridržavanjem svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite može spriječiti daljnje širenje zaraze.

U Istri bez novozaraženih, umrla jedna osoba

U Istarskoj županiji u posljednja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, dok je u pulskoj bolnici umrla 69-godišnja COVID-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 134 uzoraka briseva na COVID-19 i svi su negativni”, naveli su iz županijskog Stožera i dodali kako se od jučer oporavilo devet osoba.

Trenutno je u Istri 89 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1661 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 84 osobe, pet osoba manje nego jučer, od toga se pet osoba nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u bolnici je u posljednja 24 sata umrla 69-godišnja COVID-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima

Prema podacima Stožera civilne zaštite Istarske županije u Istri je do sada cijepljeno 48.733 osoba, što čini 28,1 posto odrasle populacije, od od toga, s obje doze cijepljeno je 12.834 osoba.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan novozaraženi, dvije osobe umrle

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije osobe su umrle, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novozaražena osoba s područja je općine Veliko Trojstvo.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutno su na liječenju 33 pacijenta zaražena koronavirusom od kojih su tri na respiratoru. Na opservaciji je 10 pacijenata.

U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe s koronavirusom.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 631 osoba.

U Koprivničko-križevačkoj županiji tri novozaražene osobe

U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirane su tri novooboljele osobe od covida-19, dok su 32 ozdravile, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

Na tom je području trenutno 225 aktivnih slučajeva covida-19, a na bolničkom liječenju je 45 ljudi.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa u Koprivničko-križevačkoj županiji, covid-19 je potvrđen kod 7770 osoba, naveli su iz županijskog Stožera.

U Zadarskoj županiji osam novozaraženih, umrle četiri osobe

Na području Zadarske županije u posljednja 24 sata četiri su osobe umrle, a osam ih je zaraženo koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima troje ih je u Zadru, dvoje u Benkovcu te po jedna osoba u Gračacu, Pakoštanima i Ražancu.

U Općoj bolnici Zadar od prijašnjih komorbiditeta i posljedica covida-19 umrla su trojica muškaraca u dobi od 61, 62 i 76 godina te 79-godišnja žena, navode iz županjskog stožera.

U protekla 24 sata testirano je 130 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 1035 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 112 stanovnika.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 60 oboljelih, od kojih je devetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 20 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

U Zagrebačkoj županiji 22 novooboljela

Na području Zagrebačke županije u proteklom danu zabilježena su 22 nova slučaja koronavirusa, a ozdravilo je 290 osoba, priopćeno je u ponedjeljak iz te županije.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, do danas su evidentirane 28.872 osobe kojima je potvrđen koronavirus.

Izliječeno je 27.326 osoba, a 73 osobe su umrle. Trenutno su aktivna 1473 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su tri osobe u Samoboru, jedna u Zaprešiću, dvije u Jastrebarskom, sedam u Velikoj Gorici, dvije u Dugom Selu, jedna u Vrbovcu, dvije u Svetom Ivanu Zelini te jedna u Brdovcu, dvije u Brckovljanima i jedna u Rugvici.

Dubrovačko-neretvanska županija bez novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji uz protekla 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a oporavile su se 22 osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Od 22 oporavljene osobe, njih 15 je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića te po jedna iz Opuzena i Ploča.

U posljednja 24 sata obrađeno je 90 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 68 233.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana je 31 osoba. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih četiri na invazivnoj, jedan na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na kisiku.

U samoizolaciji je 313 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, i to na granici, što je ukupno 693 od početka pandemije.

Osječko-baranjska županija: umrla jedna osoba, 26 novozaraženih

Od posljedica zaraze koronavirusom u protekla 24 sata umrla je jedna  osoba s područja Osječko-baranjske županije, u dobi od 84 godine, a u Županiji je potvrđeno 26 novoboljelih osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Načelnik Stožera Ivan Hampovčan rekao je na konferenciji za novinare kako je u posljednja 24 sata laboratoriju osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) analiziran 151 uzorak, od kojih je 26 bilo pozitivno na koronavirus.

Najviše novoboljelih, njih 10, ima prebivalište na području grada Osijeka, po dvije su s područja Belišća, Belog Manastira, Čeminca i Čepina, dok je u ostalim mjestima potvrđen po jedan slučaj zaraze.

Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 127 osoba, i to 99 u osječkom  KBC-u, od kojih je 35 na respiratoru, a 27 osoba zbrinuto je u našičkoj Općoj županijskoj bolnici, kazao je Hampovčan

Na području Županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.235 osoba, a policija je provela šest provjera osoba u samoizolaciji i utvrdila tri kršenja, i to na graničnom prijelazu Erdut gdje je za tri strana državljanina utvrđeno da su prekršili rok za tranzit od 12 sati ,te su im uručeni prekršajni nalozi.

Obavili su i 135 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

Tijekom vikenda, inspektori i službenici civilne zaštite obavili su i 163 nadzora provođenja epidemioloških mjera u ugostiteljskim, trgovačkim i drugim objektima, te također nisu utvrdili nepravilnosti, istaknuo je načelnik Hampovčan.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pet novooboljelih, umrla jedna osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla 24 sata je zabilježeno pet novooboljelih od covid-19, dok je jedna osoba umrla, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima po jedna je osoba iz Županje, Gradišta, Vinkovaca, Ivankova i Vukovara. Umrla je jedna osoba.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji obolilo je 11913 osoba, od kojih je 11374 izliječenih, a umrlo je 235 osoba.

Trenutno su 62 osobe hospitalizirane dok se u samoizolaciji nalazi 612 osoba. Do sada su koronavirus testirane 63354 osobe, a u posljednja 24 sata 52.

U Primorsko-goranskoj županiji devet novozaraženih, troje umrlih

U Primorsko-goranskoj županji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza kornavirusom kod devet osoba, testirano je 190 uzoraka, a umrle su tri osobe, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravilo je 159 osoba pa je u županiji sada aktivno 1347 slučajeva koronavirusa.

Udjel nalaza pozitivnih u broju laboratorijski obrađenih testova iznosi 4,7 posto.

U riječkoj bolnici na liječenju je 121 osoba, a uz pomoć respiratora skrbi se o pet osoba.

U sekundarnom covid centru u opatijskoj Thalassotherapiji na liječenju je još 10 oboljelih.

Udjel hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je 9,7 posto.

Epidemiologinja županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dijana Lakošeljac izjavila je kako je prošlog tjedna bio prisutan silazni trend, a udjel pozitivnih među testiranima u prosjeku je 13 posto.

U Virovitičko-podravskoj županiji sedam novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 60 uzoraka i potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Četvero novozaraženih je iz Virovitice, a po jedan iz Pitomače, Gradine i Špišić Bukovice.

U virovitičkoj Općoj bolnici na liječenju je 57 oboljelih, a jedna osoba s područja te županije se liječi u KBC-u Osijek.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3957 osoba, a 126 je preminulo.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji šest novooboljelih, troje umrlih

Na području  Splitsko-dalmatinske županije u protekla 24 sata zabilježeno je šest novooboljelih od Covid infekciju a tri osobe su umrle, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U tom je razdoblju ukupno obrađeno 357 testova na koronavirus. Među šest novooboljelih osoba četiri su iz Splita i dvije iz Kaštela.

Prema izvješću KBC-a Split umrle su tri osobe – dvojica muškaraca od 62 i 75 godina, te 82-godišnja žena, a svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na Covid infekciju,

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 131 Covid pozitivna osoba od kojih je 19 na respiratoru.

U županiji je trenutno ukupno 1351 osoba u samoizolaciji, priopćeno je iz županjskog Stožera civilne zaštite.

Varaždinska županija: pet umrlih, 50 novih slučajeva zaraze

Pet je covid pozitivnih osoba umrlo u protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji, a potvrđeno je 50 novih slučajeva zaraze, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tijekom nedjelje testirano je 335 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 26 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 15 posto. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 470, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 993.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 174 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 smješteno na lokaciji u Varaždinu, 80 pacijenata je u Klenovniku, a u Novom Marofu njih sedam. U jedinicama intenzivnog liječenja su 23 osobe, od kojih je 20 na respiratoru.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 20.808 covid pozitivnih osoba, a aktivno je 813 slučajeva.

Do nedjelje su najmanje jednu dozu cjepiva primila 41.742 građana ili 30 posto stanovništva starijeg od 16 godina, a od njih je 6.884 primilo i drugu dozu.

Krapinsko-zagorska županija: jedna osoba umrla, pet novih slučajeva zaraze

Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u protekla 24 sata umrla je jedna zaražena osoba, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Oporavilo se 45 osoba pa trenutni broj aktivnih slučajeva iznosi 315 dok su u samoizolaciji 793 osobe.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana su 42 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, među kojima je 11 osoba na respiratoru. Na covid odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 15 osoba pozitivnih na koronavirus.

Slavonski Brod: dvije osobe umrle, a 11 novozaraženih; Požega: 14 novooboljelih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u ponedjeljak je izvijestio o 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom i dvije umrle osobe, dok je na  području Požeško-slavonske županije potvrđeno14 novih slučajeva.

U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je 309 osoba pozitivno na koronavirus od kojih je 87 na bolničkom liječenju. Među bolničkim pacijentima pozitivnim na koronavirus 14 osoba pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije u toj su županiji obuhvaćene 653 osobe.

Na području Požeško-slavonske županije u ponedjeljak je registrirano 14 novih slučajeva zaraze. U toj županiji od zaraze se trenutno liječe 243 osobe, od kojih su 32 u bolnici pod nadzorom liječnika.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 326 osoba.

U Karlovačkoj županiji devet novooboljelih, dvoje umrlih

U Karlovačkoj županiji evidentirano je devet novih slučajeva koronavirusa, dvije su osobe umrle, a na bolničkom su liječenju 92 pacijenta, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Umrle su pacijentice stare 83 i 94 godine.

Od 92 osobe na bolničkoim liječenju, 65 ih je u Karlovcu i 27 u Ogulinu. Na respiratoru je šest pacijenata.

Duga Resa ima troje novooboljelih, Karlovac i Ogulin po dvije osobe, te po jednu Vojnić i Josipdol. Uz njih i njihove kontakte sada su u samoizolaciji 282 osobe.

U 388 dana trajanja pandemije u Karlovačkoj županiji u evidenciji oboljelih je 13.889 ljudi, od kojih je 483 umrlo.

U Zagrebu 76 novooboljelih osoba

Na području Grada Zagreba u proteklom danu potvrđeno je 76 novozaraženih koronavirusom, pa je sada 2 075 aktivnih slučajeva, podaci su za ponedjeljak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Broj potencijalno ozdravljenih i oporavljenih je 63.166, što je 387 osoba više, nego jučer, ističe se u priopćenju.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 599 testiranja, a 59 nalaza je bilo pozitivno.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 104 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 461 osobu.

Od 104 obrađene pozitivne osobe njih 21 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 67 osoba su kontakti zaraženih osoba. Obrada za 16 osoba je još u tijeku.

U domovima za starije i nemoćne na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nisu dijagnosticirani novooboljeli korisnici niti djelatnici.

Tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza testa na SARS CoV-2 kod sedam učenika osnovnih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 137 učenika tih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalaze se četiri osobe.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (1)

  1. […] >>>34 osobe preminule, 2944 testa otkrila 253 zaraze: COVID-19 | 10. svibanj | detalji […]

Comments are closed.