Tech

55 korisnika dobilo novu rundu bespovratnog novca Europskog istraživačkog vijeća: Komisija

Danas je 55 korisnika bespovratnih sredstava Europskog istraživačkog vijeća (ERC-a) od Komisije primilo bespovratna sredstva ERC-a za provjeru koncepta kako bi se istražio komercijalni ili društveni potencijal rezultata njihovih istraživanja.

>>>621 milijun bespovratnih eura za 408 znanstvenih pionira: Obzor 2020

Bespovratna sredstva u iznosu do 150 000 eura po korisniku dio su programa EU-a za istraživanje i inovacije, Obzor 2020., i mogu se koristiti za istraživanje poslovnih mogućnosti, pripremu patentnih prijava ili provjeru praktične održivosti znanstvenih koncepata.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Danas objavljena bespovratna sredstva ERC-a još su jedan način na koji EU-a pomaže našim najboljim znanstvenicima te koji će im omogućiti da unaprijede naše znanje u nizu područja u korist društva i gospodarstva. Osim toga, pandemija s kojom smo suočeni navodi nas da ponovno razmotrimo ključne uloge znanosti i istraživanja u Europi i izvan nje. Oni su naša najbolja nada za napredak i najbolja polica osiguranja u izvanrednim situacijama. Stoga je Europsko istraživačko vijeće ključna sastavnica programa Obzor 2020. za odabir i financiranje najboljih i najkreativnijih istraživača u Europi.

Nagrađeni projekti obuhvaćaju niz tema, primjerice brže i jeftinije otkrivanje mikroorganizama uzročnika bolesti, razvoj umjetnih pužnica s niskim napajanjem ili razvoj održivog poslovnog modela za upravljanje i etičko distribuiranje DNK podataka znanstvenicima.

>>>‘Na Obzoru Europe’ proračun od 100 milijardi eura

Na projektima će raditi istraživači sa sjedištem u 17 zemalja, među kojima su mnoge države članice EU-a, kao i druge zemlje. Europsko istraživačko vijeće koje je osnovala Europska unija 2007. glavna je europska organizacija za financiranje istraživanja. Svake godine odabire i financira najbolje i najkreativnije istraživače svih nacionalnosti. Više informacija dostupno je u ovom priopćenju za medije ERC-a, popis 55 primatelja bespovratnih sredstava dostupan je ovdje, a primjere projekata ERC-a možete pronaći ovdje.