PolitikaPreporučeno

67 zaraza u Zagrebu: COVID-19|26. kolovoz

Na području Grada Zagreba u protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučaja zaraze koronavirusom, a u izolaciji je još 119 osoba, izvijestio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.

Današnji brojevi rezultat su oko tisuću testiranja koje je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, s obzirom da im je cijela smjena u samoizolaciji, napravio u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Infektivnom klinikom “Dr. Fran Mihaljević”.

>>>U Zagrebu 58 novih slučajeva, posebna prometna regulacija zbog gužvi ispred NZJZ-a: COVID-19

Od 67 novooboljelih njih sedam su negativne epidemiološke anamneze, 24 su kontakti već dijagnosticiraniih zaraženih osoba, a 18 novooboljelih je bilo izloženo virusu na godišnjem odmoru u Makarskoj, Vodicama, Zadru, Novalji, Imotskom i Visu.

Za 13 novooboljelih epidemiološka obrada je u tijeku, a pet je iz Bosne i Hercegovine.  Ukupno je 1254 osoba u samoizolaciji,

Ravnatelj Nastavnog zavoda  Zvonimir Šostar rekao je na konferenciji za novinare da je u tom zavodu  napravljeno 25 posto svih testiranja u Hrvatskoj – do jučer 39067.

>>>U Zagrebu 38 zaraza, hitno i neograničeno zapošljavanje za potrebe Zavoda: COVID-19/24. kolovoz

“Grad Zagreb ima tri i pol puta više stanovnika od sljedeće najveće županije u Hrvatskoj, pa realna incidencija nije alarmantna kao što se čini na prvi pogled, a pogotovo na gustoću stanovanja koju imamo. Ako u Splitu imate 90 novooboljelih, a u Zagrebu 67 onda je to, kada se podijeli s brojem stanovnika, kao da ih imate 20”, ustvrdio je.

Izvijestio je i da je s Hrvatskim antropološkim institutom dogovoreno da će im na ispomoć doći četiri molekularna biologa, sve dok se ne završi samoizolacija za njihove zaposlenike, pa će se uskoro moći opet raditi u dvije smjene.