Biznis i ekonomija

Izgubili smo cijelu predsezonu, ne možemo si priuštiti i gubitak posezone: charter HGK

Na prijedlog Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK, a u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, županijskim kriznim stožerom, Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Domom zdravlja Šibenik organiziran je punkt za testiranje turista, a isto je zatraženo i za TZ Zadarske županije.

“Gostima koji su unatoč svemu došli ili tek žele doći, a njihove matične zemlje im uvjetuju testiranje po povratku, moramo omogućiti efikasno i jeftino testiranje na koronavirus,” istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK dodavši kako ni gosti nisu sretni s razvojem situacije i stavljanjem Hrvatske, odnosno nekih njenih županija na crvene liste. Njihov je generalni komentar, poručio je Klisović da su ovdje u Hrvatskoj sigurniji nego doma ili na poslu, a uz to i uživaju.

>>>Udruženje marina traži oslobađanje od koncesije za 2021., uvrštenje u sektor turizma: HGK

U prvi plan se stavlja par izdvojenih mikrožarista (klubovi i vrlo mlada populacija),  dok nautička sezona prolazi u savršenoj samoizolaciji za sve goste (većinom obitelji, parove i stariju populaciju s višom dnevnom potrošnjom).

“Stalno ponavljamo ono što već svi znaju. Nautika i charter daleko su najsigurniji vid odmora.  Charter gosti iz vlastitog automobila idu direktno na brodove gdje u svom intimnom okruženju ostaju sedam ili više dana, ne odlaze ni na kakva party događanja nego samo u marine i restorane u kojima sad ionako više neće biti gužve,” poručuje Klisović i dodaje kako charter osim toga ima i vlastiti protokol prijema gostiju i primopredaje brodova koji jamči visoku razinu sigurnosti. Marine također imaju svoje protokole koji su dodatna sigurnost.

>>>Jedinstvena ljepotica Khalilah uočena u dubrovačkom akvatoriju: VIDEO

Iz Udruženja poručuju kako još uvijek imaju velik broj rezerviranih aranžmana koji nisu otkazani i boje se da će zbog rizičnih masovnih turističkih sadržaja, koji traju znatno kraće nego charter sezona i čiji gosti prosječno troše trećinu prosječne potrošnje charter gostiju, žrtvovati doslovno pola charter sezone. “Izgubili smo cijelu predsezonu, ne možemo si priuštiti i gubitak posezone,” poručio je Klisović i dodao da, ako se ništa ne napravi, nećemo izgubiti samo posezonu, već i dio charter tvrtki, odnosno radna mjesta direktno ili indirektno vezana za njih.

>>>HTZ pokrenuo portal za online plaćanje turističke pristojbe u nautici

S obzirom na sve to, iz Udruženja poručuju kako je potrebno hitno uvesti i provesti mjere kojima se broj dnevno zaraženih može svesti barem na brojke od prije mjesec dana, osigurati što više punktova za brza i povoljna testiranja gostiju kojima je to uvjet za povratak u matičnu državu. Također ističu a moramo diplomatski i marketinški promovirati nautički turizam kao specifičan vid odmora koji je po svim elementima  trenutno najsigurniji oblik turizma.

Comments (1)

  1. […] Izgubili smo cijelu predsezonu, ne možemo si priuštiti i gubitak posezone: chart… 26/08/2020 […]

Comments are closed.