Biznis i ekonomijaPreporučeno

Društvena previranja i nemiri ‘neizbježni’ širom svijeta | izvješće

Porast cijena motornih goriva i hrane vodi “neizbježnom” porastu društvenih nemira i previranja uz osobitu ranjivost gospodarstava u nastajanju poput Egipta ili Brazila, upozorava izvješće konzultanata posvećenih procjenama rizika.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

Nakon ruske invazije na Ukrajinu osvježena analiza Verisk Maplecrofta očekuje da će u četvrtom tromjesečju 2022. godine visoki ili ekstremni rizik od društvenih nemira zahvatiti tri četvrtine svijeta.

“Za razliku od nerazvijenih zemalja, gospodarstva u nastajanju bila su dovoljno bogata da kroz pandemiju ponude socijalnu zaštitu, ali se sada muče s održavanjem visoke socijalne potrošnje koja je od vitalnog značaja za životni standard velikih dijelova njihove populacije,” navodi se u izvješću.

Ranjivost

Među osobito izloženim i istaknutim zemljama nalaze se Argentina, Tunis, Pakistan i Filipini gdje su previranja već započela.

>>>Tripoli u plamenu, prosvjednici plaču: gladni smo – VIDEO

Autori kao glavne pokretače nezadovoljstva ističu veliku ovisnost o uvozu hrane i energenata. Cijene hrane nove su povijesne rekorde u 2022. godini obarale dva mjeseca zaredom, u veljači i ožujku. Cijene energenata koketiraju s povijesnim vrhuncima.

“Bez rješenja za sukob (u Ukrajini) na vidiku, globalna kriza životnih troškova nastavit će se duboko u 2023.,” kaže se u izvještaju.

>>>Krah libanonske funte, vrijednost minimalca pala na oko 430 kuna

Među zemljama pod izrazitim pritiskom nalaze se i Libanon, Senegal, Kenija, Bangladeš i Šri Lanka.

Oblik stvari koje dolaze

Potonja je zajedno s Kazahstanom i Peruom podcrtana kao potvrda dolazećih scenarija u realnom vremenu. Sve su te zemlje već iskusile prosvjede i napetosti zbog rasta životnih troškova.

Društveni nemiri mogli bi okinuti “zlokobni ciklus” u kojem previranja odvraćaju potencijalne investitore i sujete potencijal gospodarskog oporavaka.

>>>Građanska pobuna zbog cijena goriva i gnojiva, policijski sat u Peruu | VIDEO

“Pojedine zemlje su pod rizikom pada u zlokobni ciklus u kojem ih pogoršavanje upravljanja i društvenih indikatora čini parijama za ESG (zelene i održive) investicije, otežavajući priljeve nužne za poboljšanje gospodarskog učinka i adresiranje društvenih potreba.”

>>>Građanske pobune i društvena previranja uznemiruju investitore (2019.)

Izvješće je zabilježilo da je od početka pandemije u 2019. godine porast društvenih previranja i napetosti zabilježilo više od 50% od gotovo 200 promatranih nacija.

Pratite nas na Google vijestima