PreporučenoTech

Ruska mornarica preuzela gorostasni Belgorod, radioaktivne Posejdone

Brodograđevna ruska tvrtka Sevmash u petak je u svečanoj atmosferi ruskoj mornarici predala “istraživačku nuklearnu podmornicu Belgorod”.

>>>Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

“Danas je za nas značajan dan – potpisivanje ugovora o prihvaćanju istraživačke podmornice Belgorod i njezinoj predaji mornaričkoj floti. U stvaranju ovog broda korištena su napredna znanstvena postignuća i posljednje tehnologije izrade. Podmornica ‘Belgorod’ otvara nove mogućnosti Rusiji u provođenju različitih istraživanja, raznolikih znanstvenih ekspedicija i operacija spašavanja u najudaljenijim područjima Svjetskog oceana,” rekao je na svečanosti vrhovni zapovjednik ruske mornarice, admiral Nikolaj Anatoljevič Jevmenov i poželio sretnu plovidbu.

Sevmash u priopćenju nije ponudio fotografije gorostasa koji se prema dostupnim informacijama rasteže 184 metra i predstavlja najveću znanu podmornicu svijeta.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

Iako je prilikom svečanosti naglašen znanstveni karakter Belgoroda, riječ je o impozantnom podmorskom čudovištu neograničenog dometa koje, između ostalog, služi kao “matica” za roj od najmanje šest Posejdona, podmorskih nuklearnih dronova s nuklearnim bojevim glavama za koje zapadnjački i drugi analitičari drže da na neprijateljskim obalama mogu okinuti radioaktivni cunami.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima