PolitikaPreporučeno

USS Ronald Reagan i USS Tripoli, pojačana budnost i sprema u blizini Tajvana

Dva velika broda američke mornarice, nosač zrakoplova USS Ronald Reagan (CVN-76) i amfibijski jurišni brod USS Tripoli u utorak su zauzeli položaje u blizini Tajvana uslijed napetosti između Washingtona i Pekinga zbog najavljenog posjeta američke ljevičarke i predsjednice Kongresa Nancy Pelosi.

>>>Zbog Tajvana ljutita Kina Litvu odsjekla s tržišta, EU pokrenuo tužbu

Pozivajući se na izvore iz Pentagona USNI News doznaje da su za neposrednu akciju spremni i drugi brodovi i njihova zračna krila.

Pojačana budnost i sprema stižu nakon što je Peking u ponedjeljak sugerirao da bi kineska vojska na posjet mogla odgovoriti silom.

https://twitter.com/TobiAyodele/status/1554096321392513026
“Ozbiljna zabrinutost”

“Mi smo ozbiljno zabrinuti zbog potencijalnog posjeta predsjednice zastupničkog doma Pelosi Tajvanu kojem se čvrsto protivimo,” rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

>>>Razarač USS Curtis Wilbur opet zaplovio Tajvanskim tjesnacem, ‘stvorio rizik’

“Mi američkoj strani još jednom želimo jasno poručiti da je kineska strana potpuno spremna odgovoriti na svaku možebitnost i da Oslobodilačka vojska Narodne republike Kine nikad neće sjediti skrštenih ruku. Mi ćemo napraviti odrješit odgovor i poduzeti snažne protumjere za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.”

Kina drži da je Tajvan odmetnuta provincija i druge vlade upozorava protiv pružanja legitimiteta vlastima u Taipeiu.

Izvori iz Kongresa u ponedjeljak su u večernjim satima potvrdili da će se posjet odigrati u utorak uz poruku da kineske prijetnje neće zastrašiti Sjedinjene Američke Države.

>>>Njemačka fregata zaplovila prema Južnokineskom moru | geopolitika

Pelosi, treća u sukcesiji prava na predsjedanje SAD-om, najviša je američka dužnosnica u posjetu Tajvanu u posljednjih 25 godina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Grabancijaš je u utorak zabilježio da je američka mornarica prema Tajvanu poslala dio 7. flote, uključujući nosač zrakoplova USS Ronald Reagan (CVN-76), amfibijski jurišni brod USS Tripoli i druga plovila. […]

Comments are closed.