PolitikaPreporučeno

Zelenskij javlja o požaru u krugu NE Zaporožje | VIDEO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je na društveno mikroblogu X objavio da je u krugu NE Zaporožje, najsnažnije nuklearne elektrane u Europi, uočena vatra.

“Enerhodar. Iz Nikopolja smo zabilježili da su ruski okupatori podmetnuli požar na području nuklearne elektrane Zaporožje. Trenutno su razine zračenja unutar normale. No, sve dok ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearkom, situacija nije i ne može biti normalna. Od prvog dana njezinog zauzimanja, Rusija koristi Zaporošku NE samo za ucjenjivanje Ukrajine, cijele Europe i svijeta,” napisao je Zelenskij u pratnji videozapisa koji bilježi kako se iz jednog od rashladnih tornjeva vije gusti crni dim.

Nekoliko sati nakon objave Zelenskog rukovoditelj ukrajinske vojne administracije u Nikopolju, Jevgen Jevtušenko, na Telegramu je objavio da nema razloga za zabrinutost.

“Tamo je uistinu požar, ali on ne ugrožava rad elektrane,” napisao je prema citatu ukrajinske državne izvještajne agencije Ukrinform.

“Molim vas, ostanite mirni. Ta vatra nije kod ZNPP-a.”

Kontekst

Rusija je NE Zaporožje osvojila neposredno nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Kontrola nad krugom elektrane i obližnjim gradom Enerhodar uspostavljena je s početkom ožujka, otkad lokacija služi kao sredstvo odvraćanja i sputavanja ukrajinskih vojnih aktivnosti na širem području.

Rusija NE Zaporožje koriste kao “nuklearni štit”, prepoznao je u kolovozu 2022. Američki državni tajnik Antony Blinken.   

Ukrajina je u prvoj godini rata izvela niz desanta i riskantnih napada na postrojenje, ali su oni zaustavljeni u svibnju 2023. godine nakon što je Rusija učvrstila položaj.



Povezane vijesti