Politika

Rusija i Ukrajina razmjenjuju optužbe o neposrednoj sabotaži NE Zaporožje

Rusija i Ukrajina u utorak su razmijenile optužbe o neposrednom napadu pod lažnom zastavom u krugu Nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajinski predsjednika Volodimir Zelenskij na Twitteru je objavio niz upozorenja. Također je napisao da je o sumnjama Kijeva i “opasnim provokacijama” Rusije izvijestio francuskog kolegu Emmanuela Macrona.

>>>Ukrajina najavila masivni incident u NE Zaporožje

Rusi su NE Zaporožje osvojili i osigurali u prvim tjednima invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače 2022. godine.

Zaraćene strane otad postojano razmjenjuju optužbe o granatiranju i ugrožavanju sigurnosti u krugu postrojenja.

“U noći 5. srpnja”

Renat Karča, savjetnik u Rosenergoatomu koji upravlja ruskom nuklearnom mrežom, u utorak je rekao da Ukrajinci planiraju iskoristiti streljivo zasićeno nuklearnim otpadom iz drugih elektrana.

“Pod okriljem mraka u noći 5. srpnja, ukrajinska će vojska pokušati napasti Zaporožja postaju koristeći dalekometnu preciznu opremu i napadačke kamikaza dronove,” rekao je Karča za rusku televiziju.

>>>Blinken: Rusija NE Zaporožje koriste kao ‘nuklearni štit’

Zelenskij je na Twitteru napisao da je Macrona u telefonskom razgovoru upozorio da “okupacijske trupe spremaju opasne provokacije pri Zaporožju”.

Dodao je da je dogovorena “maksimalna kontrola situacije” kroz suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Ukrajinske oružane snage u utorak su također osnažile upozorenja podijeljena na društvenim mrežama uz tvrdnju da “operativni podaci” govore o “eksplozivnim napravama” postavljenima na krovove ispod kojih se nalazi treći i četvrti reaktor.

>>>Kremlj vidi naznake ‘terorizma pod državnim sponzorstvom’ | sabotaža plinovoda

“Ako se detoniraju, one neće ošteti reaktor ali će stvoriti sliku granatiranja s ukrajinske strane,” navodi jedna od poruka objavljenih na Telegramu koju je parafrazirao i Zelenskij.

Reuters u izvještaju podcrtava da niti jedna strana svoje hipoteze nije osnažila konkretnim dokazima.

Zelenskij je u utorak u redovitom kasnovečernjem obraćanju naciji rekao da Rusija namjerava “simulirati napad na tvornicu. Ili bi oni mogli imati neku drugu vrstu scenarija”.

>>>Američki senator: Rusi umiru, to je najbolji novac koji smo ikad potrošili | VIDEO

“Ali, u svakom slučaju, svijet vidi – i ne može ne vidjeti – da je jedini izvor opasnosti za Zaporožja nuklearnu stanicu Rusija. I nitko drugi.”

Napad pod lažnom zastavom

Korisnici Twittera, u velikoj mjeri, ne vide i ne vjeruju izrečenom i drže da Ukrajina uslijed neuspjeha u protuofenzivom djelovanju priprema napad pod lažnom zastavom.

Zanimljivo, ukrajinsku naraciju propituje i američki Institut za izučavanje rata (ISW), čije su obavještajne procjene i izvještaji s bojišnice u pravilu naklonjeni Kijevu.

Analitičari pišu ja je rusko izazivanje radiološkog incidenta “neizgledno”.

U širem kontekstu pojedini komentatori ističu i nacrt rezolucije koju su prošlog mjeseca započeli gurati osokoljeni američki senatori Lindsey Graham i Richard Blumenthal a čiji sadržaj potencijalni incident u krugu NE Zaporožje karakterizira kao napad na NATO, odnosno povod za aktivaciju Članka 5. koji postulira da je napad na jednu članicu saveza napad na sve. Logika iza njihovog poriva ostaje nejasna.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima