PreporučenoTech

SpaceX kreće u pionirsku svemirsku šetnju unutar Van Allenovog pojasa | VIDEO

SpaceX će sljedećeg tjedna pokušati prvu privatnu svemirsku šetnju i iskušati pionirsku opremu, uključujući uska svemirska odjela i izlazak iz letjelice bez zračne komore.

Lansiranje povijesne petodnevne “Polaris Dawn” misije na rasporedu je u utorak s preinačenom svemirskom letjelicom Crew Dragon i posadom koja uključuje poduzetnika milijardera, umirovljenog pilota borbenih zrakoplova i dvije zaposlenice SpaceX-a.

Poduhvat podrazumijeva ulazak u ovalnu orbitu s najbližom točkom na 190 kilometara, a najdaljom do 1.400 kilometara od površine Zemlje.

Misija 20-minutnu šetnju na visini od 700 kilometara predviđa za pozne sate četvrtka.

Van Allenovi pojasi

Čovječanstvo sličnoj pustolovni nije posvjedočilo od 1972. godine, odnosno okončanja američkog programa Apollo.

“Oni granice pomiču na više načina,” komentirao je umirovljeni astronaut NASA-e, Garrett Reisman. “Također idu na mnogo veću visinu, s intenzivnijim zračenjem u kakvom nismo bili još od Apolla.”

Visine, ili dubine u koje se upušta Crew Dragon podrazumijevaju ulazak i prolazak kroz Van Allenove pojaseve smještene izvan atmosfere koja Zemlju štiti od sunčeve radijacije. Ovisno o orbiti, čestice u pojasevima mogu poremetiti satelitsku elektroniku ili utjecati na zdravlje ljudi.

“To je dodatni rizik s kojim se ne suočavate kada samo ostanete u niskoj Zemljinoj orbiti i idete na ISS (Međunarodnu svemirsku stanicu),” rekao je Reisman.

Dekompresija

Pionirska šetnja Polarisa odigrat će se nakon dekompresije čitave kabine u kojoj će se uspostaviti vakuum. Iako će letjelicu napustiti samo dvoje astronauta, životi cijele posade ovisit će o zalihama kisika i svemirskim odijelima.

Misija uključuje 45-satne pripreme tijekom kojih će se iz spremnika i kabine ukloniti svaki trag dušika kako bi oni ostali ispunjeni čistim kisikom.

Dušik, ukoliko ostane prisutan u krvotoku astronauta u svemiru, može stvoriti mjehuriće, blokirati protok krvi i dovesti do dekompresijske bolesti s kakvom se suočavaju ronioci prilikom prebrzog povratka na površinu.

Posada će koristiti ultrazvučni uređaj za praćenje stvaranja mjehurića, jedan od brojnih alata koji bi trebali pružiti jedinstvene ili raritetne uvide u tehnologiju nužnu za ponovno osvajanje Mjeseca ili otiskivanje u neistražene dubine svemira.

“To nam daje izuzetno jedinstvenu priliku za testiranje ovih vozila u tako jedinstvenom okruženju,” rekao je Emmanuel Urquieta, potpredsjednik za zrakoplovnu medicinu na odjelu interne medicine Sveučilišta Central Florida.

SpaceX je tijekom predstavljanja misije naveo da je razmotrena široka lepeza scenarija i pričuvnih planova u slučaju da nešto krene po zlu.

Reisman je rekao da osobno poznaje posadu Polarisa i vjeruje da je ona pripremljena za neočekivane nezgode.

“No tu nema puno prostora za pogrešku,” rekao je.

Posada

Ključni dionik misije je milijarder Jared Isaacman, osnivače tvrtke za elektroničko plaćanje Shift4.

On je odbio otkriti s koliko novaca sufinancira poduhvat, no procjenjuje se da je riječ o više od 100 milijuna dolara.

U povijest će se kao pilot upisati umirovljeni potpukovnik Zračnih snaga SAD-a Scott Poteet i dvije iskusne inženjerke SpaceX-a, Sarah Gillis i Anna Menon.

Grabancijaš/SpaceX/Reuters



Povezane vijesti

Comment here