PreporučenoTech

Bezosov Blue Origin osvojio velebni tender za povratak čovječanstva na Mjesec

Blue Moon lander; Foto: Blue Origin

Blue Origin, svemirska kompanija Jeffa Bezosa, osvojila je dragocjeni tender NASA-e za izgradnju letjelice koja će astronaute spustiti i podići s površine Mjeseca, rekli su petak iz američke svemirske agencije.

Ugovor je vrijedan “ugrubo 3.4 milijarde dolara”, rekao je šef NASA-e za istraživanja Jim Free.

>>>Blue Origin inaugurira eru svemirskog turizma

Blue Origin privatno će osigurati još “dobro iznad” tog iznosa, dodao je njegov lider za razvoj lunarnog landera, John Couluris.

NASA je unutar programa Artemis objavila dva poziva. Prvi je u 2021. godini osvojio SpaceX merkurijanskog poduzetnika Elona Muska koji ovih dana testira raketu Starship namijenjenu izvanorbitalnim pustolovinama.

>>>Bezos predstavio maketu landera: vrijeme je da se vratimo na Mjesec – ovaj put da bi tamo ostali

Blue Origin je sada zadužen da u partnerstvu s Lockheed Martinom, Boeingom, softverskom tvrtkom za svemirske letjelice Draper i tvrtkom za robotiku Astrobotic izgradi 16 metara visok “Blue Moon” lander.

“Počašćen sam što sam na ovom putu s @NASA za prizemljivanje astronauta na Mjesecu – ovaj put da bi tamo ostali,” napisao je u reakciji na Twitteru utemeljitelj Amazon.com, Bezos.

I SpaceX i Blue Origin na Mjesec bi trebali spustiti dva astronauta. Uobičajeno za Muska, njegov program ima hrabru vremensku crtu pa bi misija trebala započeti već u 2025., Bezosov bi lender mogao sletjeti četiri godine kasnije.

“Naše partnerstvo samo će doprinijeti ovom zlatnom dobu ljudskoj svemirskog leta,” rekao je administrator NASA-e, Bill Nelson.

>>>Musk veli da je Bezos ‘prestar i prespor’ za ponovno osvajanje Mjeseca

Dodao je da drugi natjecatelj i lander pospješuje i promovira komercijalnu utakmicu, dok smanjuje teret poreznih obveznika za misiju Artemis.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/CNBC

Comment here