PreporučenoTech

Blue Origin inaugurira eru svemirskog turizma

Blue Origin, kompanija milijardera Jeffa Bezosa, u srijedu je najavila da će 20. srpnja lansiranjem letjelice New Shepard otvoriti eru svemirskog turizma.

U inauguralnom letu će sudjelovati samo jedan svemirski turist, dobitnik petotjedne online dražbe, a novac će biti doniran zakladi tvrtke.

>>>Blue Origin uspješno testirao New Sheparda, let s posadom početkom travnja | VIDEO

Raketa i kapsula Blue Shepard dizajnirane su za suborbitalne letove i od Zemlje se mogu otrgnuti više od 100 kilometara, dovoljno da se na nekoliko minuta iskusi bestežinsko stanje uz pogled na zaobljenost planete.

Kapsula ima šest panoramskih prozora koji su gotovo triput veći od onih na Boeing 747 i najveći među postojećim svemirskim letjelicama.

“Pogled će biti spektakularan,” rekla je direktorica za prodaju astronauta, Ariane Cornell, na brifingu za medije.

>>>Bezos ustupio mjesto generalnog direktora Amazona, najavio fokus na filantropiju i osvajanje svemira

Blue Origin će nakon prvog leta u srpnju ponijeti “još nekoliko” turista prije kraja godine. Direktorica je još jednom odbila otkriti cijenu karte, već godinama strogo čuvanu tajnu tvrtke.

Reuters je u 2018. godini izvijestio da cijena kotira na najmanje 200,000 dolara, što je u korelaciji s iznosima koje iznosi rival u svemirskom turizmu, Virgin Galactic Holdings Inc Richarda Bransona, i drugim promišljanjima koja su se u međuvremenu mogla izmijeniti.

>>>Virgin Galactic predstavio putničku kabinu svemirske letjelice SpaceShipTwo: VIDEO

Cornell je rekla da bi kompanija “voljela” povećati učestalost letova za svemirske turiste i, ovisno o potražnji, dodati lokacije za lansiranje u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.