Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bezos ustupio mjesto generalnog direktora Amazona, najavio fokus na filantropiju i osvajanje svemira

Osnivač Amazona Jeff Bezos, 57, u utorak je zaposlene izvijestio da će se s ljetom povući s vrha piramide i ulogu generalnog direktora prepustiti kompetentnom Andyju Jassyju zaslužnom za uspjeh Amazonovih web usluga (AWS).

Bezos je naveo da “nikad nije imao više energije” i da nije riječ o umirovljenju već o želji da pronađe vremena za druge projekte.

>>>Prosvjednici podigli giljotinu ispred kuće Jeffa Bezosa u Washingtonu: VIDEO

“Kao izvršni predsjednik ostat ću angažiran u važnim inicijativama Amazona ali ću također imati vremena i energije za fokus na Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post, i za moje druge strasti,” napisao je.

Njegova odluka sugerira da će se snažnije posvetiti filantropiji i nadmetanju s Elonom Muskom u komercijalizaciji i osvajanju svemira.

Fokus

Primjerice, Day 1 Fund je filantropski pothvat najavljen u rujnu 2018. s ciljem financiranja postojeći neprofitnih udruga koje zbrinjavaju obitelji bez doma i stvaranja nove, neprofitne mreže prvoklasnih vrtića u siromašnim zajednicama.

>>>Blue Origin uspješno testirao New Sheparda, let s posadom početkom travnja | VIDEO

Blue Origin je Bezosova svemirska kompanija koja, poput SpaceX-a, razvija nove modele raketa i letjelica za jeftiniji bijeg iz zemljine atmosfere. Tvrtka trenutno testira raketne sustave i modul za slijetanje na Mjesec s nazivom “Blue Moon” čija je prva misija planirana za 2024. godinu.

>>>Bezos predstavio maketu landera: vrijeme je da se vratimo na Mjesec – ovaj put da bi tamo ostali

Bezos Earth Fund je pak dio Bezosova prošlogodišnja zavjeta da će s 10 milijardi dolara financirati znanstvenike, aktiviste, neprofitne organizacije i druge grupe koje rade na zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena. Prve je potpore ukupne vrijednosti 791 milijuna dolara u studenom prošle godine dobilo 16 primatelja.

>>>U novoj rundi dobrote MacKenzie Scott daruje 4.2 milijardi dolara

Bezos je renomirani The Washington Post kupio u 2013. godini otkad je zaslužio pohvale za njegovu digitalizacije, revitalizaciju i ustoličenje u relevantni online medij.

via Reuters

Comments (1)

  1. […] je ovaj tjedan najavio da će s ljetom odstupiti s pozicije generalnog direktora Amazona kako bi više vremena moga posvetiti svojim “drugim strastima”, uključujući Blue […]

Comments are closed.