PreporučenoTech

‘Great Balls of Fire’: još jedan test Zvjezdobroda završio u veličanstvenoj eksploziji | VIDEO

U utorak je uslijed neuspješnog ateriranja eksplodirao još jedan prototip Zvjezdobroda Space-X-a, manje-više zrcaleći sličnu nezgodu koja je uništila prijašnju testnu raketu.

Starship SN9, visok poput šesnaesterokatnice, s lakoćom se vinuo u zrak s lansirne rampe smještene na jugu Teksasa te dosegao visinu od 10 kilometara, gdje je na trenutak zastao, isključio motore i izvršio planirani “okret na trbuh”, manevar nužan za usporavanje letjelice trupom, odnosno trenjem.

>>>Odmah preuzmite kontrolu nad SpaceX Dragonom 2 i uplovite u Međunarodnu svemirsku postaju

Nevolje su nastupile ususret prizemljenju, kad se raketa trebala ponovno okrenuti okomito kako bi započela slijed slijetanja. Prema prvim podacima, jedan od tri raketna “Raptor” motora nije okinuo, nakon čega je golema raketa relativno velikom brzinom udarila u tlo i izazvala veličanstvenu eksploziju.

Slična je sudba u prosincu zadesila i prijašnji, SN8 prototip.

Komentator SpaceX je nakon testa rekao da je raketa postigla traženu visinu i “uglavnom zadovoljila” uvjete za spuštanje brzinom manjom od zvuka. “Izgledala je dobro i stabilno, kao smo vidjeli i prošloga prosinca.”

“Mi samo moramo mrvicu poraditi na tom dijelu sa slijetanjem,” dodao je, podsjećajući da je riječ o tek drugom testu sa SN konfiguracijom.

>>>SpaceX i iskusni Space Adventures dogovorili partnerstvo za svemirski turizam

Osnivač i izvršni direktor kompanije, Elon Musk, koji je prošli incident pozdravio riječima “Hell Yeah!”, u ovom navratu nije ponudio neposredni komentar. On je ususret lansiranju na Twitteru napisao da će “malo odmoriti” od te platforme koju pretežito koristi za odnose s javnošću.

Musk vs. Bezos

Zvjezdobrod je okosnica Muskova nastojanja da čovječanstvo približi zvijezdama. Njegova je želja da raketu, čija će komercijalna inačica biti visoka 120 metara, lansira u orbitu do kraja godine i da u 2023. prvog svjetskog svemirskog turista, japanskog milijardera Yusaku Maezawa, povede na put oko Mjeseca.

>>>Nove animacije, ‘postaje za gorivo’ na putu do Marsa u osvježenoj viziji Elona Muska

Jedan od glavnih konkurenata SpaceX-a, Blue Origin Jeffa Bezosa, istovremeno namjerava čovječanstvo vratiti na Mjesec u 2024. godini.

Bezos je ovaj tjedan najavio da će s ljetom odstupiti s pozicije generalnog direktora Amazona kako bi više vremena moga posvetiti svojim “drugim strastima”, uključujući Blue Origin.

>>>Blue Origin uspješno testirao New Sheparda, let s posadom početkom travnja | VIDEO

Dvojica vizionara pritom ne skrivaju da je njihovo rivalstvo osebujne i osobne prirode, primjerice, Musk (49) je prošloga ljeta za New York Times rekao da je Bezos (57) prestar da bi ostvario svoju viziju kolonizacije Sunčeva sustava.

Bezos pak zna podbosti da Musk više uživa u “showu” nego u postizanju ciljeva.