Biznis i ekonomijaPreporučeno

Božinović o otvaranju kafića, epidemiološkom riziku

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović u srijedu je kazao da će se, ukoliko se povoljna epidemiološka situacija nastavi, razgovarati o otvaranju i uvjetima otvaranja kafića 15. veljače.

“Razgovarat ćemo. Vidjet ćemo pod kojim uvjetima”, poručio je Božinović za RTL upitan može li se očekivati da se 15. veljače otvore ugostiteljski objekti.

>>>Beroš: nema mjesta za popuštanje; Božinović: imamo najliberalnije mjere, a trpimo kritike

Ustvrdio je da je Stožer civilne zaštite “prvi” za otvaranje ako brojevi novozaraženih i hospitaliziranih budu dobri te da se neće gubiti vrijeme oko odluke o otvaranju “ako takva bude procjena”.

Epidemiološki rizik

Komentirajući kritike o nedosljednosti protuepidemijskih mjera, da se istovremeno dok se kafićima to ne dopušta, kava za van može kupiti u pekarama, trgovinama, benzinskim crpkama, Božinović je ponovio da ti objekti nisu zatvoreni jer prodaju esencijalne proizvode, a da su i ranije prodavali kavu, pa im sada nisu zabranili takvu prodaju.

>>>Merkel: treba nam još 8 do 10 tjedana čvrstih mjera | COVID-19

“Nije tu poanta u kavi za van nego u okupljanju. Vi kada dođete na benzinsku, natočite benzin, eventualno uzmete tu kavu za van, stavite u auto i vozite. A u kafić dođete sjesti, družiti se, a to je epidemiološki rizik”, ustvrdio je Božinović.

Božinović je kazao i da nema dvostrukih kriterija kod provođenja protuepidemijskih mjera, ustvrdivši da je policija uhitila vlasnika teretane koji je u ponedjeljak otvorio teretanu, unatoč zabrani rada, a da je na današnjem prosvjedu poduzetnika u prvom redu brinula o javnom redu i miru.

>>>Glas poduzetnika zasrao, ugrozio zdravlje građana i otvaranje biznisa

“Policija uvijek na ovakvim skupovima vodi, u prvom redu, brigu o javnom redu i miru i to im je osnovna zadaća. Naravno, kada imate nekoliko tisuća ljudi, to nije isto kao neka pojedinačna situacija. Policija je i u onom i u ovom slučaju postupila sukladno zakonu”, kaže Božinović.

Nabavka cjepiva

Božinović je ustvrdio da Hrvatska nije pogriješila kada se u nabavci cjepiva oslonila na zajedničku nabavku zemalja Europske unije, jer bismo u suprotnom, bili u puno nepovoljnijoj situaciji. Poručio je i kako Europa trenutno razgovara o nabavci ruskog i kineskog cjepiva, što je, prije svega, poruka AstraZeneci.

“Ako Europa dopusti Rusima, a možda sutra i Kinezima, da uđu na europsko tržište (…), mislim da je to prije svega poruka AstraZeneci”, ustvrdio je.

>>>‘Posebna Istra’ ušla u ‘narančasto’, zatražila otvaranje teretana, kavu za van…

Božinović je komentirao i odabir Martine Dalić za predsjednicu uprave Podravke, istaknuvši da će ona biti veliki dobitak za tu tvrtku, a da je njena ostavka na mjestu potpredsjednice Vlade sada već povijest.

Europarlamentarci iz Italije planirali susret s migrantima na granici

Nakon što su četvero europarlamentaraca iz Italije u subotu u blizini  zelene granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine zaustavljeni u pokušaju nezakonitog prelaska granice, Božinović je otkrio kako se istovremeno s druge strane organizirao pokret migranata prema granici.

“Policija Bosne i Hercegovine nam je dala podatke o tome da se organiziralo migrante od strane isto nekih nevladinih udruga, da bi se u isto vrijeme našli sa europarlamentrcima na našoj granici i vjerojatno diskreditirali našu policiju”, istaknuo je.

Božinović je ranije taj čin osudio kao provokaciju i pokušaj diskreditacije hrvatskih institucija, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je zbog privatnog posjeta europarlamentaraca izrazio prosvjed predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju.

Comments (2)

  1. […] Božinović o otvaranju kafića, epidemiološkom riziku 04/02/2021 […]

Comments are closed.