PolitikaPreporučeno

Beroš: nema mjesta za popuštanje; Božinović: imamo najliberalnije mjere, a trpimo kritike

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu kako je Hrvatska među liberalnijim europskim zemljama po restrikcijama zbog coivda-19 te da nema mjesta za popuštanje mjera jer je i dalje potreban oprez.

“Razumljiva je težnja povratku starom načinu života, no ne smijemo napraviti krivi potez. Među liberalnijim zemljama smo u Europi prema restrikciji različitih prava”, kazao je. Kaže kako je trenutno u 17 europskih zemalja uveden policijski sat a 20 ima određenu vrstu lockdowna, u nekima se ne može ići u trgovine te biti na cestama u određeno vrijeme.

>>>Merkel: treba nam još 8 do 10 tjedana čvrstih mjera | COVID-19

“Mjesta za popuštanje nema, moramo i dalje biti oprezni. Nema policijskog sata, nema lockdowna, nema obaveze nošenja maski na otvorenim prostorima, rade sve trgovine i uslužne djelatnosti osim ugostiteljskih, kina, kazališta, galerije i muzeji. Ako gledamo kulturne djelatnosti i teretane, one su zatvorene u više od 20 zemalja EU, a ugostitelji u 24 zemlje”, istaknuo je Beroš.

Božinović: nerealno je da imamo najliberalnije mjere, a trpimo kritike

Osvrćući se na današnji prosvjed poduzetnika zbog nemogućnosti rada, voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je u ovom trenutku najveći dio poduzetništva otvoren.

“Ljudi se pozivaju i predstavljaju, pogotovo u ovom prosvjedu, kao predstavnici poduzetnika koji su nezadovoljni, svih poduzetnika. U Hrvatskoj je registrirano 215 tisuća poduzetnika, a zatvorenih je otprilike 18 tisuća, što znači da je najveći dio poduzetništva otvoren… Činimo sve kako bi otvorili što više toga, uz minimalan rizik, kazao je Božinović te podsjetio da će prije 15.veljače, kada bi trebao ići novi set mjera, o svemu promišljati, kao i do sada.

>>>Klarić citirao Franklina, gomila zatražila ostavku Ćorića | prosvjed poduzetnika u Zagrebu

“Meni je nerealna situacija da smo, kad Hrvatska ima najliberalnije epidemiološke mjere u EU, u poziciji da zbog toga trpimo kritike koje nisu opravdane. Mi ovdje donosimo odluke za cijelu zemlju, sve uzimamo u obzir. Jasno nam je da su oni kojima su djelatnosti zatvorene u teškoj situaciji, ali iza odluka Stožera je struka i ona se može komparativno provjeriti s drugim zemljama”, ocijenio je.

15 posto manje novooboljelih na tjednoj razini

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako se u odnosu na prošli tjedan bilježi 15 posto manje novooboljelih od koronavirusa.

U Hrvatskoj su dosad cijepljene 59.064 osobe te je utrošeno 87.929 doza. Jednu dozu primilo je 30.199, a dvije 28.865 ljudi. Prijavljeno je 535 prijava nuspojava na Pfizerovo cjepivo te 15 na Modernino.

>>>Božinović: nema previše uporišta za strategiju velikog popuštanja | COVID-19

Što se tiče isporuke cjepiva, Capak je rekao kako bi 15. veljače trebali primili 19 kutija Pfizrovog cjepiva, a tjedan iza toga 20 kutija, pa bi se, kaže, trebalo normalizirati u ožujku. Od Moderne stiže 8.400 umjesto 10.000 jer su nam smanjili broj doza te produžili rok isporuke, a od 9. veljače treba početi isporuka AstraZenecinog cjepiva te bi u tri tranše trebali dobiti 156.000 doza.

Capak kaže i kako nema prepreka za registraciju ruskog cjepiva u EU nakon objave studije o njegovoj uspješnosti, a procedura odobravanja u Europskoj agenciji za lijekove traje oko dva mjeseca.

Markotić o ‘produljenom covidu’: potrebno je dugoročno praćenje

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”  Alemka Markotić osvrnula se na tzv. produljeni covid, kao posljedica oboljenja.

“Puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti u drugom valu. Oni su puno dulje hospitalizirani, imaju jače simptome. Mogu dodatno biti izloženi dodatnim infekcijama što opterećuje zdravstveni sustav. Vidimo da su to teške obostrane upale pluća. Nema dosta objašnjenja za to. Neki završavaju s trombozom ili plućnom embolijom. Najčešći problemi su s disanjem, psihički problemi i nesanica. To će trebati dugoročno praćanje i zdravstvenu skrb”, rekla je Markotić.

>>>Liječnici traže odgovor na dugotrajne simptome covida, ‘moždanu maglu’

Kazala je i kako današnja brojka od 730 novooboljelih nije mala, što znači da će vjerojatno njih 73-oje njih završiti u bolnici te barem 7 do 10 njih na respiratoru s mogućnošću smrtnog ishoda.

Comments (1)

  1. […] Beroš: nema mjesta za popuštanje; Božinović: imamo najliberalnije mjere, a trpim… 03/02/2021 […]

Comments are closed.