PreporučenoTech

Blue Origin uspješno testirao New Sheparda, let s posadom početkom travnja | VIDEO  

Blue Origin, privatna kompanija vlasnika Amazona Jeffa Bezosa koji se ovih dana s Elonom Muskom natječe za titulu najbogatijeg čovjeka svijeta, namjerava ostvariti prvi let s ljudskom posadom u travnju ove godine, doznaje CNBC od osoba upoznatih s planovima.

Kompanija je u četvrtak uspješno zaključila četrnaesti testni let unaprijeđene rakete New Shepard na čijem se vrhu nalazi kapsula za prijevoz astronauta ili svemirskih turista.

>>>Bezos predstavio maketu landera: vrijeme je da se vratimo na Mjesec – ovaj put da bi tamo ostali

“Uspjeh ovog leta stavlja nas korak bliže letovima s astronautima,” rekla je nakon misije direktorica Blue Origina za orbitalnu prodaju, Ariane Cornell. “Pred nama je puno zabave u 2021.,” dodala je.

Foto: Blue Origin
NS-14

Nazvan NS-14, testni je let raketu vinuo do visine od oko 107 kilometara, sedam kilometara više od granice koja je tradicionalno prihvaćena kao rub svemira. New Shepard se potom uspješno spustio na sletnu rampu, dok se kapsula padobranima nježno prizemljila u blizini.

Iz tvrtke su rekli da je riječ o prvom od dva testa sa “stabilnom konfiguracijom”, što znači da je sustav zreo i izgledno neće doživjeti značajne promjene prije leta s astronautima.

>>>‘Hell yeah!!’: prvi, uspješni test Zvjezdobroda završio u spektakularnoj eksploziji | VIDEO

Osobe upoznate s planovima kažu da će drugi test uslijediti za šest tjedana, ili krajem veljače, u nastojanju da se prvi let s posadom odigra početkom travnja. Sljedeći će pokus, NS-15, među ostalim iskušati postupak ukrcavanja i iskrcavanja astronauta.

Foto: Blue Origin
Svemirski brod za višekratnu upotrebu

Blue Origin je novu kapsulu, prvi put korištenu jučer, nazvao “RSS First Step” (RSS=Reusable Space Ship; engl. svemirski brod za višekratnu upotrebu).

Foto: Blue Origin

Za razliku od prijašnjih, ona je “opremljena nadogradnjama za astronaute koje uključuju poboljšanja okolišnih značajki poput akustike i regulacije temperature unutar kapsule, zaslone za posadu, zvučnike s mikrofonima i gumb za razgovor na svakom sjedalu,” navedeno je u službenom opisu misije.

New Shepard je potpuno automatiziran, bespilotni sustav.

Blue Origin

Bezos je Blue Origin utemeljio u 2000. godini i on trenutno zapošljava više od 3,500 osoba. New Shepard je uspješno poletio 14 puta, rakete su sačuvane 13 puta zaredom.

Kompanija je do sad izgradila četiri “boostera”, od kojih je posljednji svoj prvi let zabilježio u četvrtak. Prijašnja je inačica letjela sedam puta i nastavit će se koristiti za komercijalne usluge.

Foto: Blue Origin

Bezos Blue Origin financira prodajom dionica Amazona. Originalno je planirao prodaju u vrijednosti od milijardu dolara godišnje, ali je taj tempo ubrzao lani kad je za potrebe razvoja New Sheparda osigurao ukupno 10 milijardi dolara nakon što je njegov glavni rival, Elon Musk, u intervjuu za New York Times odvagnuo kako je Bezos “prestar” da bi uspješno sudjelovao u ponovnom osvajanju Mjeseca.

Comments (1)

  1. […] >>>Blue Origin uspješno testirao New Sheparda, let s posadom početkom travnja | VIDEO […]

Comments are closed.