PreporučenoTech

SpaceX Elona Muska osvojio 2.9 milijardi dolara vrijedan tender za povratak na Mjesec | VIDEO

NASA je u petak zaključila 2.9 milijardi dolara vrijedan tender za razvoj lunarnog landera a pobjedu je odnio SpaceX bilijunaša Elona Muska čiji je cilj osigurati povratak američkih astronauta na Mjesec već 2024. godine.

Gubitnici su Blue Origin Jeffa Bezosa i tvrtka povijesno snažno oslonjena o američko Ministarstvo obrane Dynetics Inc.

Bezos i Musk, prema Forbesu na prvom, odnosno trećem mjestu liste najbogatijih ljudi svijeta, ne skrivaju rivalstvo u komercijalizaciji i osvajanju svemira. Bezos je natječaj izgubio iako je još sredinom 2019. godine predstavio maketu landera i drugu tehnologiju nužnu za prvi povratak čovječanstva na Mjesec nakon daleke 1972. godine.

>>>Idemo

Reuters navodi da se Blue Origin natjecao u suradnji s Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp i Draperom, redom velikim igračima u američkom vojno-industrijskom kompleksu.

Program Artemis

Tender za izgradnju landera dio je Artemis programa američke svemirske agencije čiji je dugoročni cilj stvaranje mjesečeve baze koja će poslužiti kao odskočna daska u dubine Sunčeva sustava.

Prvi stupanj podrazumijeva slijetanje najmanje dva astronauta na površinu Mjeseca i “treba ga postići što je prije moguće,” rekao je glavni administrator NASA-e Steve Jurczyk. “Ako oni postignu prekretnice (u razvoju), imamo šansu za (slijetanje) u 2024.,” dodao je

>>>‘Hell yeah!!’: prvi, uspješni test Zvjezdobroda završio u spektakularnoj eksploziji | VIDEO

NASA je u obrazloženju odluke napisala da SpaceX već ima aktivnu platformu s prostranom kabinom za astronaute i dvije zračne komore potrebne za izlazak na mjesečevu površinu. Pobjedi je doprinijela i činjenica da kompanije razvija sustav koji se koristi opetovano. SpaceX vladi nudi “najbolju vrijednost,” rečeno je.

Agencija je navela da želi regularne letove do Mjeseca što će biti predmet novih natječaja. “Moramo imati sposobnost pružanja ponavljajućih usluga na lunarnoj površini,” rekao je Mark Kirasich, zamjenik administratora NASA-e u odjelu za Napredne sustave istraživanja.

>>>Hegemonija na Zemlji, hegemonija na nebu: SAD kreće u pregovore o iskorištavanju Mjeseca

“NASA Rules!!”, napisao je Musk na Twitteru po objavi odluke koja nastavlja njegov vizionarski i pionirski pobjednički niz u brojnim sektorima, uključujući razvoj električnih automobila, solarnih krovišta, neuroloških implantata, satelitskog interneta i tunela za preporod transporta.

Pratite nas na Google vijestima