PreporučenoTech

SpaceX lansira prvi turistički orbitalni let | Inspiration4

Svemirska kompanija SpaceX priprema prvi komercijalni let u kojem će jedan milijarder i tri probrana suputnika postati prvi civilni turisti u zemljinoj orbiti.

Lider pustolovine je 38-godišnji tech tajkun Jared Isaacman, utemeljitelj i generalni direktor tvrtke za e-trgovinu Shift4 Payments koji je  za let platio nepoznatu, ali izgledno upečatljivo pozamašnu svotu.

>>>S ponudom od 28 milijuna dolara zaključena dražba za kartu do svemira | Blue Origin

SpaceX je najavio da se “prozor za lansiranje” iz Svemirskog centra Kennedy otvara u srijedu, iako bi se let, ovisno o vremenskim prilikama, mogao odigrati koji dan prije ili kasnije.

>>>SpaceX zasjenio konkurenciju, civile lansirao u visoku baš visoku orbitu | VIDEO

Putnici će na turistički izlet u orbitu nazvan “Inspiration4” krenuti u svemirskom brodu/kapsli Crew Dragon, za lansiranje će poslužiti jedna od raketa za višekratnu upotrebu iz serije Falcon 9.

Isaacman medijsku pažnju primarno koristi za prikupljanje donacijaa i osvještavanje o svojim glavnim filantropskim stremljenjima, uključujući borbu protiv raka u djece. Milijarder je Juda Tadejovoj istraživačkoj bolnici za djecu, vodećem svjetskom centru za liječenje dječjeg karcinoma, već obećao darovati 100 milijuna dolara.

Svemirska utrka

Prvi turistički let SpaceX-a stiže nakon što su se prema nebu vinula dva druga milijardera, utemeljitelj Amazona Jeff Bezos i osnivač Virgin Galactica Richard Branson. Prvi je pritom probio generalno prihvaćenu granicu svemira, dok se potonji poigravao u gornjim sferama atmosfere.

SpaceX, tehnološki trenutno najnaprednija privatna svemirska kompanija, za sobom već ima značajan broj uspješnih lansiranja tereta i astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

>>>Prvo privatno lansiranje astronauta u povijesti: VIDEO

Za razliku od rivala, njegovi će turisti uistinu boraviti u orbiti gdje će brzinom većom od 27,000 km/h oko Zemlje kružiti svakih 90 minuta. Ciljana visina leta je 575 kilometara, iznad orbita Međunarodne svemirske stanice ili čak Svemirskog teleskopa Hubble.

>>>U novoj rundi dobrote MacKenzie Scott daruje 4.2 milijardi dolara

Uz Isaacmana povijesnu posadu Inspiration4 leta čine 51-godišnja geologinja i bivša kandidatkinja za astronautkinju pri NASA-i Sian Proctor, 29-godišnja Hayley Arceneaux koja je preživjela rak kostiju i postala pomoćnica u Tadejovoj bolnici i 42-godišnji veteran američkih zračnih snaga Chris Sembroski koji je kartu osvojio u nagradnoj igri u kojoj je sudjelovalo 72.000 kandidata.

Četiri člana posade posljednjih su pet mjeseci proveli u strogim pripremama, uključujući visinsku kondiciju, centrifugu (G-sila), obuku o mikrogravitaciji i u simulatoru, vježbe u hitnim slučajevima i liječničke preglede.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>SpaceX lansira prvi turistički orbitalni let | Inspiration4 […]

Comments are closed.