PolitikaPreporučeno

Dva tjedna prije izbora SPD osvojio još jedan bod prednosti, Laschet ‘katastrofa’ | anketa

Armin Laschet; Foto: Etienne Ansotte/EC

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ususret izborima 26. rujna nastavlja graditi prednost ispred konzervativnog bloga predvođenog Armin Laschetom, otkriva u nedjelju objavljeno istraživanje INSA-e za Bild am Sonntag.

Dva tjedna prije izbora, SPD je među ispitanicima osvojio još jedan postotni bod podrške i uživa povjerenje 26% anketiranih. Reuters navodi da je riječ o najboljem rejtingu stranke od lipnja 2017. godine.

>>>Krajnja Ljevica ‘ispunjava obećanja’, traži ulogu u koaliciji SPD-a i Zelenih | izbori u Njemačkoj

Podrška Kršćansko-demokratskoj uniji i Kršćansko-socijalnoj uniji (CDU/CSU) ostala je neizmijenjena, na 20% i najnižim razinama u povijesti svih vodećih istraživanja. Zeleni su izgubili jedan postotni bod podrške, te kotiraju na 15%.

Pojedini utjecajni njemački mediji, poput tjednika Spiegel, kandidaturu Lascheta za potencijalnog kancelara Njemačke karakteriziraju kao “katastrofu”.

Aktualna situacija sugerira da konzervativcima već nedostaju karizma i majčinska privlačnost kancelarke Angele Merkel koja je nakon četiri uzastopne izborne pobjede i 16 godina upravljanja najmoćnijim europskim gospodarstvom odlučila iskoračiti iz politike.

Podrška desnom centru u posljednja je tri mjeseca u većini anketa okopnila za 8-9 postotnih bodova.

>>>Podrška konzervativcima ‘niže od dna’; Scholz: potreban je novi početak | izbori u Njemačkoj

Istraživanje INSA-e sugerira i da ovotjedne racije u ministarstvima financija i pravosuđa nisu narušile popularnost ministra financija Olafa Scholza, nadmoćnog preferencijalnog pobjednika u hipotetskoj direktnoj utrci za kancelara.

Lidere triju vodećih stranka u Njemačkoj večeras očekuje značajna televizijska debata.

Pratite nas na Google vijestima