Tech

Bezos leti do ruba svemira | livestream

Osnivač Amazona, vlasnik svemirske kompanije Blue Origin i aktualni prvak svijeta u bogatstvu Jeff Bezos danas će poletjeti do ruba svemira u povijesnom trenutku za komercijalizaciju gornjih sfera atmosfere.

Lansiranje stiže devet dana nakon što je njegov milijarderski kolega, Britanac Richard Branson, poletio do visine od 86 kilometara. Bezos će se s probranim putnicima vinuti još više, do 100 kilometara, što je generalno prihvaćeno kao granica svemira.

“Mi smo spremni. Vozilo je spremno”

Uz Bezosa s raketom New Shepard putuju njegov brat Mark, 82-godišnja pionirka ženske avijacije Wally Funk i 18-godišnji Oliver Daemen. Potonji će se u povijest upisati kao zasad najstarija i najmlađa osoba koja je dosegla svemir.

>>>Bezos ustupio mjesto generalnog direktora Amazona, najavio fokus na filantropiju i osvajanje svemira

“Uzbuđen sam, ali ne i tjeskoban. Vidjet ćemo kako ću se osjećati kad se vežem u sjedalo,” rekao je Bezos u ponedjeljak za Fox Business Network. “Mi smo spremni. Vozilo je spremno.”

Blue Origin je let tempirao za 20. srpnja, godišnjicu povijesnog slijetanja na Mjesec u 1969. godini.

Funk je dio takozvane Mercury 13 grupe žena koju je NASA početkom 1960-ih godina uvježbavala za let u svemir, ali joj je povijesna uloga uskraćena zbog spola. Današnji let predstavlja ostvarenje njezina životnog sna.

>>>S ponudom od 28 milijuna dolara zaključena dražba za kartu do svemira | Blue Origin

Daemen je prvi komercijalni putnik Blue Origina, mladić je zainteresiran za studij fizike i inovacijsko upravljanje u Nizozemskoj. Njegov će otac, direktor tvrtke za upravljanje investicijama Somerset Capital Partners, let promatrati na lokaciji lansirne rampe na zapadu Texasa.

Mark i Jeff Bezos, Oliver Daemen i Wally Funk; Foto: Blue Origin
Bestežinsko “blagostanje”

New Shepard je 18.3 metra visoka i potpuno autonomna raketa s kapsulom. Sustavom upravlja računalo i u letu neće sudjelovati nitko osim putnika.

Raketa će kapsulu katapultirati brzinom do 3,540 km/h sve do takozvane Kármánove linije koja je međunarodno prepoznata kao granica između atmosfere i zrakopraznog svemira.

>>>Blue Origin inaugurira eru svemirskog turizma

Nakon što se kapsula odvoji od rakete, putnici će na nekoliko minuta uživati u bestežinskom stanju, prije poniranja prema Zemlji koje će usporiti padobrani, a potom i potisnici za “meko slijetanje.”

Livestream: