PreporučenoTech

SpaceX zasjenio konkurenciju, civile lansirao u visoku baš visoku orbitu | VIDEO

Raketa SpaceX-a u srijedu je u orbitu ponijela prvu isključivo civilnu posadu te po sudu mnogih uistinu inaugurirala eru svemirskog turizma.

>>>SpaceX lansira prvi turistički orbitalni let | Inspiration4

Na povijesni “Inspiration4” let otisnuli su se 51-godišnja geologinja i bivša kandidatkinja za astronautkinju pri NASA-i Sian Proctor, 29-godišnja Hayley Arceneaux koja je preživjela rak kostiju i postala pomoćnica u Juda Tadejovoj istraživačkoj bolnici za djecu i 42-godišnji veteran američkih zračnih snaga Chris Sembroski koji je kartu osvojio u nagradnoj igri u kojoj je sudjelovalo 72.000 kandidata.

Lider pustolovine i “zapovjednik” misije je 38-godišnji milijarder Jared Isaacman, utemeljitelj i generalni direktor tvrtke za e-trgovinu Shift4 Payments.

Magazin Time navodi da cijena po putniku iznosi 50 milijuna dolara.

Gdje čovjek nije bio od leta na Mjesec

Videozapisi lansiranja prikazuju velebnu višekratnu dvostupanjsku raketu Falcon 9 na čijem se vrhu nalazi svemirska letjelica/kapsla Dragon, za ovu priliku krštena kao “Otpornost”.

“…astronauti su sada službeno u svemiru! Dragon će izvesti dva fazna paljenja kako bi dosegao svoju krstareću orbitu od 575 km gdje će posada provesti sljedeća tri dana u orbiti oko planete Zemlje,” napisali su nakon glatkog lansiranja na Twitteru SpaceX-a.

Navedena udaljenost od Zemlje i trajanje pustolovine naveliko zasjenjuju rivale u komercijalizaciji i osvajanju Sunčeva sustava. Jeff Bezos je nedavno u kapsli New Shepard nekoliko minuta koketirao s priznatom granicom svemira i boravio na visini iznad 100 km, dok se Richard Branson također nakratko “fulirao” na visini od 86 km.

>>>Bezos leti do ruba svemira | livestream

Za poredbu, orbita u kojoj će boraviti posada Inspiration4 viša je od Međunarodne svemirske stanice i Svemirskog teleskopa Hubble. SpaceX tvrdi da će Dragon krstariti na udaljenosti na kojoj niti jedan čovjek nije bio od završetka Apollo programa u 1972. godini.

>>>Branson ‘povukao’ 300 milijuna dolara, dionica Virgin Galactica ‘pothranjena’

Dragon će brzinom većom od 27,000 km/h oko Zemlje kružiti svakih 90 minuta.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] SpaceX zasjenio konkurenciju, civile lansirao u visoku baš visoku orbitu | VIDEO – Grabancijaš 16/09/2021 at 03:48 […]

Comments are closed.