Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trump zavjetovao carine od 100% za odmetnike od dolara

Donald Trump u subotu je obećao da će dedolarizaciju i pokušaje okončanja hegemonije dolara kazniti s visokim carinama.

“Napustite dolar i više nećete poslovati sa Sjedinjenim Državama, mi ćemo na vašu robu staviti 100-postotnu carinu,” rekao je republikanski kandidat na predizbornom skupu u saveznoj državi Wisconsin.

Bloomberg piše da deklaracija stiže nakon mjeseci promišljanja između Trumpa i njegovih gospodarskih savjetnika koji traže modalitete za kažnjavanje suparnika koji aktivno traže načine za bilateralnu trgovinu u alternativnim valutama.

Osobe upoznate s raspravom kažu da je, među ostalim, razmotrena kontrola izvoza i podizanje optužbi, odnosno pokretanje postupaka zbog manipulacije valutama i carinama.

Trump, čiji je prvi mandat označen povijesnim protekcionizmom i krilaticom “Amerika na prvom mjestu”, na skup je rekao da se dolar “u posljednjih osam godina nalazi pod velikom opsadom”.

Kontekst

Kina, Indija, Brazil, Rusija i Južna Afrika (BRICS) dedolarizaciju zagovaraju godinama, a osobito nakon veljače 2022. godine, odnosno početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je odmicanje od dolara započela u 2017. i u sljedeće dvije godine udjel dolara u pričuvama smanjila s 46 na 22 posto.

Kina i Rusija su plaćanje juanom dogovorili u ožujku 2023. uz deklaraciju “multipolarnog svijeta”, Juan je u studenom iste godine, prvi put istisnuo euro i postao druga najkorištenija valuta u financiranju globalne trgovine.



Povezane vijesti

Comment here