PolitikaPreporučeno

EP: krajnja desnica predložila Muska za nagradu Saharov

Zastupnički klubovi u Europskom parlamentu predstavili su u četvrtak svoje kandidate za ovogodišnju nagradu Saharov, među kojima je i kandidat krajnje desnice Elon Musk, protiv kojeg Komisija vodi istragu zbog širenja dezinformacija i nelegalnog sadržaja na njegovoj platformi X.

Zastupnički klubovi imenovali su svoje kandidate, koji su danas predstavljeni na resornim odborima Europskog parlamenta. Svaki predloženi kandidat mora imati potporu najmanje jednog zastupničkog kluba ili skupine od najmanje 40 zastupnika. Svaki zastupnik može podržati samo jednog kandidata.

Dva krajnje desna zastupnička kluba Domoljubi za Europu i Europa suverenih nacija predložili su američkog milijardera Muska, vlasnika društvene mreže X, za ovogodišnju nagradu Saharov, najviše priznanje Europske unije za rad na području ljudskih prava i na zaštiti slobode mišljenja.

Desnica je Muska nominirala i lani.

Europska komisija je nedavno otvorila istragu o društvenoj mreži X zbog sumnji da ta platforma širi dezinformacije i objavljuje nelegalni sadržaj. Ishod te istrage mogao bi rezultirati astronomskom kaznom.

Najbogatiji čovjek na svijetu sve više koristi svoju platformu X za širenje vlastitih političkih stajališta. Na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u podržava Donalda Trumpa. Kritičari ga optužuju da se svojim objavama na X svrstao uz populističku desničarsku politiku.

Na kritike da omogućava širenje lažnih vijesti, Musk odgovora da je za apsolutnu slobodu govora.

Nominacije

Najveći zastupnički klub u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke (EPP) predložio je čelnicu demokratskih snaga u Venezueli Mariju Corinu Machado.

Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) te liberalni klub Renew predlažu palestinski pokret “Žene sunca” i izraelski pokret “Žene za mir” i njihove suosnivačice Reem Hajajreh i Yael Admi. Riječ je o dva pacifistička i feministička pokreta koja se zalažu za mir na Bliskom istoku.

Politička skupina Europskih konzervativaca i reformista (ECR) predlaže Edmunda Gonzaleza Urrutuiu, kojeg je nedavno Europski parlament proglasio za legitimnog i demokratski izabranog predsjednika Venezuele. Edmundo Gonzalez Urrutia natjecao se za predsjednika Venezuele, ali režim Nicolasa Madura ne priznaje njegovu pobjedu.

Zastupnici Zelenih predložili su dr. Gubada Ibadoghlua, borca protiv korupcije u Azerbajdžanu, kritičara plinske i naftne industrije i aktivista za ljudska prava i okoliš.

Zastupnički klub Ljevice predložio je skupinu palestinskih novinara.

Probiranje

Nakon današnjeg predstavljanja kandidata, Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj EP-a na sastanku 17. listopada izglasat će tri kandidata koji će ući u uži krug.

Odluku o dobitniku donijet će 24. listopada Konferencija predsjednika Europskog parlamenta, tijela koje okuplja predsjednicu Parlamenta i šefove zastupničkih klubova. Svečanost dodjele nagrade održat će se 18. prosinca tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja pokrenuta je 1988. godine.  Dodjeljuje se pojedincima, skupinama i organizacijama koji su iznimno pridonijeli zaštiti slobode mišljenja.

Njome se posebno promiču sloboda izražavanja, zaštita prava manjina, poštovanje međunarodnog prava, razvoj demokracije i provedba vladavine prava. Nelson Mandela, Malala Jusafzaj, Denis Mukwege i Nadia Murad neki su od dobitnika nagrade koji su kasnije osvojili Nobelovu nagradu za mir.



Povezane vijesti

Comment here